петак, мај 3, 2024

Top 5 Ove Nedelje

Related Posts

OKRUGLI STO NA EKONOMSKOM FAKULTETU U BUJANOVCU

Dokle se je stiglo sa privatizacijom u Srbiji, koje su prednosti a šta mane i hoće li proces biti završen?

Bujanovac, 16. april 2019. (BUpress) – „Privatizacija u procesu tranzicije“ tema je okruglog stola koji je organizovao Ekonomski fakultet Subotica, i održan danas na njihovom odeljenju u Bujanovcu. Skupu su prisustvovali predstavnici fakulteta iz Subotice i Tetova, predstavnici Regionalne privredne komore, Koodinacionog tela za jug Srbije i opštine, kao i drugi predstavnici iz javnog i privrednog života. Učestvovalo je 10 izlagača. Predavači su proces privatizacije označili kao težak put od euforije do razočarenja.
Ovo je drugi put da Ekonomski fakultet iz Subotice organizuje ovakav skup. Prošle godine tema je bila „Ravnomerni regionalni razvoj u Srbiji“ dok je ove godine tema usaglašena sa predstavnicima lokalne samouprave, odnosno sa predsednikom opštine Bujanovac Šaipom Kamberijem, pre svega vodeći računa šta bi moglo da bude atraktivno za ovaj deo Srbije. Ekonomski faklutet je nosilac ovog okruglog stola zajedno sa kolegama sa Ekonomskog faklteta u Tetovu.

„Ovom okruglim stolom smo hteli pre svega da vidimo šta je do sada uradjeno kada je u pitanju privatizacija u Srbiji, koji su problemi, koja su zakonska rešenja i šta je ono što može da se uradi kako bi ovaj proces bio okončan do kraja imajući u vidu da je poslednji zakon o privatizaciji iz 2014. godine pružio mogućnost da se privatizacija okonča i kod onih privrednih subjekata kod kojih nije završena opet vodeći računa da neke od njih mogu da završe pod stačajem“ rekao je ovom prilikom dekan ekonomskog fakluteta iz Subotice profesor dr Aleksandar Grubor.

Šaip Kamberi, predsednik opštine Bujanovac, kaže da što se tiče Bujanovca, ključni momenat u stvaranju razočarenja u procesu privatizacije jeste politizacija.“Mi smo skoro imali privatizaciju Duvanske industrije Bujanovac koju je kupila jedna kompanija koja se bavi preradom mleka a sa druge strane 220 proizvodjača koja su do 2014. sadila duvan i 220 porodica živela od toga ostali su bez osnovnog privrednog resursa. Dakle jeste jedan posao od kojeg opština Bujanovac očekuje da se bude poboljšan ali tu treba, pre svega, barem kada je u pitanju Bujanovačka banja i Jugokop politička volja sa vrha vlasti koja bi potencijalne kupce tu i dovela, naravno za razvoj naše opštine.“

Član komisije za privatizaciju Duvanske industrije Bujanovac, Goran Jović, inače predstavnik Regionalne privredne komore, demantovao je predsednika Kamberija, kada je reč o privatizaciji DIB-a „Ja sam bio član komisije za prodaju DIB-a u Beogradu i niko se nije javio na poziv. Materijal koji je stigao bio je jedino od kompanije koja je i kupila DIB i jedne bugarske firme koja je odustala. To su bile jedine dve zainteresovane kompanije. U druge privatizacije ne želim da ulazim ali za ovu znam jer sam direktno učestvovao. Najveći problem ovde a i u Preševu je tendencija da se industrijske zone pretvaraju u stambene i poslovne zone.“

Najveći napredak u procesu privatizacije zabeležen je kod velikih preduzeća a već tokom 2002. I 2003. prodato je sve što je bilo tržišno atraktivno, čulo se na skupu. Potencijali Bujanovca su Bujanovačka banja, Gumoplastika i Jugokop, rekao je predsednik Kamberi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popular Articles