PROŠLE GODINE INSPEKCIJA POVUKLA SA TRŽIŠTA 1.000 TONA HRANE I PIĆA

0
3368

Apel građanima: ne kupujte na svakom mestu

Beograd, Bujanovac, 6.februar 2017. (Srbija danas, BuPress) – Iz Ministarstva apeluju na građane da ne kupuju na svakom mestu. Iako tržišna inspekcija u Beogradu ima samo sedam inspektora, prošle godine su pronađene nepravilnosti tokom svake četvrte kontrole, te se može govoriti o dobrim rezultatima, ocenio je danas Nenad Vujović iz Ministarstva poljoprivrede a prenosi Srbija danas. Od 1. januara 2016. inspekcija je, naime, sa tržišta povukla skoro 1.000 tona hrane i pića, od toga je 86,7 tona prehrambenih proizvoda biljnog porekla i 54 tone pića, rekao je Vujović. Više od 50 odsto tih namirnica je zabranjeno, dodao je. Potrošači, upozorio je Vujović, treba da prepoznaju svoju ulogu u lancu bezbednosti hrane, da je ne kupuju na svakom mestu i da vode računa o deklaraciji. Inspekcija, kaže, imanovi pristup, racionalno koristi resurse i procenjuje rizike, te da godinu dana radi na osnovu planova analiza i da se može govoriti o dobrim rezultatima.
– Prošle godine smo pronašli nepravilnosti tokom svake četvrte kontrole – kaže Vujović.
Kada je reč o kvalitetu hleba, Vujović kaže da je ovih dana pokrenuta široka akcija i da se proverava kako se hleb proizvodi, te da se kontrolišu proizvodi i u takozvanim prodavnicama zdrave hrane.
– Postoji posebna grupa proizvoda gde potrošači u specijalizovanim prodavnicama traže ono što im treba, a kao i svaka druga hrana i ona je pod kontrolom – rekao je Vujović.
Kako je naveo, veliki procenatne pravilnosti je na deklaracijama proizvoda, a potrošači imaju pravo da znaju kakve proizvode kupuju.
Vujović kaže i da je kafa svake godine predmet kontrole poljoprivredne inspekcije i da više od 85 odsto tih proizvoda dolazi iz tri ili četiri velika pogona koja su pod apsolutnom kontrolom.
– Nepravilnosti srećemo uglavnom kod malih prodavnica, mahom na pijacima i rešavamo taj problem – rekao je Vujović.
Povodom istraživanja Centra potrošača Srbije koje je pokazalo da su u čak 65 odsto u 40 odsto uzetih uzoraka kafe nađeni surogati, Vujović kaže da pijemo dobru kafu, te da surogata ima u kafama, ali u daleko manjem procentu.
Prema njegovim rečima, inspekcija ne kažnjava direktno, već sudovi određuju kazne koje se kreću od 300.000 do tri miliona za privredni prestup i od 30.000 do 50.000 za odgovorno lice.

Fotoilustracije: Profimedia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here