ODRŽAN TREĆI MEĐUNARODNI SAJAM PČELARSTVA

0
4743

Pčelarstvo poslednjih godina u velikoj ekspanziji

Bujanovac, 24.februar 2018. (BuPress) – Treći Medjunarodni sajam pčelarstva i prodajna izložba pčelarske opreme i pčelinjih proizvoda, zvanično je otvoren danas, negde pose 10 časova, u sportskom centru „Mladost“ u Bujanovcu. Pčelarsko društvo „Polen 2012“ koje u saradnji sa Pčelarskim društvom „Apikula“ organizovao je ovaj i te kako značajan dogadjaj za opštinu Bujanovac. Zainteresovani gradjani imali su prilike da obidju 18 štandova pčelarske opreme i 7 štandova pčelinjih proizvoda.
„Opravdane su naše namere da sve više ulažemo i subvencionišemo poljoprivrdu, a sklupu toga i pčelarstvo. Prošle godine je opština Bujanovac subvencionisala poljoprivrdu sa 32 miliona dinara, a ove godine za tu namenu je izdvojeno 20 miliona dinara, s tim da ćemo sigurno povećati ovaj iznos ukoliko bude zainteresovanih iukoliko naše procene pokažu da su sredstva trošena namenski. Ovo je jedan vidi razvoja i naše opštine kao i trend cele Srbije i regiona i mi ćemo i dalje pomagati ovakve dogadjaje“ – rekao je prilikom svečanog otvaranja Sajma, predsednik  bujanovačke opštine Šaip Kamberi.
Lokalna samouprava ima jako dobru saradnju sa Udruženjima pčelara. Prošle godne subvencionisala je individualno pčelare od 100 hiljada, 80 procenata, znači 80 hiljada dinara, ove godine će taj iznos biti nešto manji od 60 procenata.
Pčelarstvo poslednjih godina je u velikoj ekspanziji, u prilog tome govori i podatak da na teritoriji opštine Bujanovac, od prošle godine do danas imamo 18 pčalara više i 419 košnica. I ako je poslednje dve godine, proizvodnja meda u značajnom padu, ove godine očekujemo značajno bolju situaciju“, optimista je Zaharije Mitić, predsednik udruženja „Polet 2012“, domaćin vrlo zapažene manifestacije.
Svi zainteresovani pčelari, ali i posetioci današnjeg sajma imali su prilike da slušaju predavanje na temu unapredjivanja pčelarstava, koje je održao doktor Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije – SPOS-a.
Udruženje „Polen 2012“ sledeće godine slavi 40 godina postojanja, tako da su očekivanja da će ovaj sajam tada biti još bolji i masovniji i da će prerasti u tradicionalni.
Foto: BuPress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here