среда, мај 1, 2024

Top 5 Ove Nedelje

Related Posts

POLOŽAJ I SUFINANSIRANJE LOKALNIH MEDIJA – TEMA SASTANKA U BUJANOVCU

Nino Brajović: Možda najteži ekonomski položaj novinara i medija u novijoj istoriji

Bujanovac, 7.februar 2017. (BuPress) – Položaj i sufinansiranje lokalnih medija – bila je tema današnjeg sastanka u Bujanovcu, u organizaciji Koordinacionog tela. „Oči u oči“ našli su se vlasnici i predstavnici lokalnih elektronskih i štampanih medija, internet portala i predstavnici Ministarstva kulture i informisanja – novoizabrani državni sekretar Nino Brajović i Ivana Đurić, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak, pomoćnik direktora Koordinacionog tela Tamara Milošević Grbić, Svetozar Raković ispred medijske koalicije, i predstavnica OEBS-a u ulozi posmatrača. Razgovaralo se o predstojećim konkursima, načinu konkurisanja, pisanju projekata, koji su, najčešće, kako se čulo, nekvalitetni, što je i razlog odbijanja od strane komisije… Najviše vremena bilo je posvećeno problemima oko normalnog funkcionisanja lokalnih medija, tačnije njihovom  nezavidnom materijalnom položaju, izdvojenih (samo) 7 miliona iz budžeta za ovogodišnje finansiranje lokalnih medija – kako će i kome, a da bude realno i pošteno – biti dodeljena novčana sredstva, o teškom, gotovo bezizlaznom položaju TV Bujanovac, visokim državnim nametima kablovskoj TV „Spektri“…
Nino Brajović, državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja podelio je sa „BuPress-om“ impresije sa sastanka:
„Suština sastanka jeste da je ispoljena visok stepen tolerancije i razumevanja među kolegama jer se radi o više jezičnim medijima, ovde se radi o multinacionalnoj i multikulturnoj sredini i ono što je u svemu ovome, u ovom teškom ekonomskom, možda najtežem ekonomskom položaju novinara i medija u novijoj istoriji, ono što je dobro – jeste da je atmosfera među ljudima dobra. To mi daje neku nadu da će ovaj novinarski potencijal izdržati ovo teško vreme Ministarstvo kulture kao što je poznato trudi se da iz godine u godinu povećava izdvajanje za projektno sufinansiranje medija. Problemi nastaju u tome što lokalne zajednice promenom medijskih zakona, odnosno donošenjem seta novih medijskih zakona ni na koji način nisu obavezani ni u kom roku treba da raspišu konkurse za projektno sufinansiranje, niti da odvoje neki minimum novca za te namene. Čuli smo danas da je samo opštinska televizija dok je bila u javnom sektoru koštala 33 miliona godišnje, a sada za sve medije i za tu istu televiziju u budžetu je izdvojeno 7 miliona. To je, znači, poražavajući rezultat, sa tim novcem lokalni mediji ne mogu da opstanu. To ne znači da svi moramo da opstanemo, niti na tržištu svi opstaju, ali je ovo, zaista toliko manji iznos sredstava nego što  je ranije bio izdvajan, da je to neodrživo stanje. Zato i Ministarstvo kulture – sektor informisanja u njemu,  smatraju da se moraju menjati propisi i obezbediti nekakav minimum novca koje bi lokalne samouprave izdvajale za projektno sufinansiranje, da se moraju propisati rokovi kada će tačno svake godine biti raspisan Republički konkurs, Pokrajinski konkurs, konkurs lokalnih samouprava i naravno, da se na kvalitetniji način normativno uredi posao komisija koje treba da budu i reprezentativne i kvalitetne i da na fer i dobar način dodeljuju novac poreskih obveznika medijima. Ne treba govoriti koliko je značaj medija i za razvoj društva i za javni interes građana na jednoj teritoriji i za razvoj lokalne zajednice. Ovde je dobra okolnost što imamo dosta portala, što imamo i televizije na oba jezika, ali jedino nemamo dovoljno novca da bi mogli da kažemo da smo ispunili nekakav minimum prema tim medijima.
Možemo da budemo zadovoljni izdvojenim iznosom za medije u Srbiji ove godine. Iznos je veći u odnosu na prošlu godinu. Iznosi 263 miliona dinara.  Zatim ide i pokrajinski konkurs, zatim lokalni konkurs. Generalno problem je u tome ako poredimo 2011. godinu sa prošlom. Lokalne samouprave su 2016. godne izdvojile četiri puta manje novca nego 2011. To je taj poražavajući rezultat i mislim da su upravo zbog toga lokalni mediji u najvećoj krizi u svojoj novijoj istoriji. To je ono što moramo pod hitno da popravimo“, zaključio je Brajović.
Foto:BuPress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popular Articles