четвртак, април 25, 2024

Top 5 Ove Nedelje

Related Posts

KUD „Vrelo“ iz Rakovca učesnik festivala dijaspore u Sloveniji

Specijalno priznanje za najboljeg učesnika na festivalu

Najlepša učesnica festivala Andjela Tomić i druga pratilja Jovana Nakić iz KUD „Vrelo“

Bujanovac, 27.avgust 2019. (Bupress) – KUD „Vrelo“ Rakovac, koji je ove godine proslavio 40 godina postojanja (nezvanični podaci govore da postoji i više od 60 godina), svoju uspešnost nastavlja da prezentuje van granica naše zemlje. Upravo su se vratili sa gostovanja u Ljubljani, gde su bili učesnici festivala „Veseli dani“ koje je organizovao Savez srpske dijaspore Slovenije. Kao posebnu zahvalnost za učešće, izuzetnu koreografiju i nošnju, KUD „Vrelo“ je jedini dobio specijalno priznanje. Pored njih na festivalu su učestvovali i KUD iz Hrvatske i iz Bosne i Hercegovine.
U okviru „Veselih dana“ organizovano je i književno veče na kojem su učestvovali i naši književnici Mile Kostić iz Dubnice i Ana Mitić Stošić iz Vranja, profesorka književnosti i predsednica književnika grada Vranja, koji su tamošnjoj publici predstavili svoje književne radove.
Pored toga što su dobri igrači, članovi KUD „Vrelo“ su i najlepši. Upravo iz njihovih redova su izabrane dve najlepše devojke. Andjela Tomić proglašena je za Mis KUD Balkana i EU, a njena drugarica Jovana Nakić za drugu pratilju. Interesantno je da je Andjela, istog dana prošle godine proglašena za najlepšu na festivalu „Stiško poselo“ u Malom Crniću kod Požarevca, gde je predsednik žirija bila voditeljka Suzana Mančić.
Šesnaestogodišnja Andjela i četrnaestogodišnja Jovana već 8 godina su članice KUD „Vrelo“ i kako kažu prošle su pola Evrope kao njegove članice. Nedovno su se vratili iz Bugarske gde su učestvovali na „Balkan folk festu 2019“ u Varni Zlatni pjesci.
Sladjan Petrović, alfa i omega društva, koji je na čelu „Vrela“ od 2008.godine, na medjunarodna putovanja od tog perioda do danas odveo je svoje pulene u Tursku, Grčku, Rumuniju, Madjarsku, Bugarsku, Makedoniju, Sloveniju Bosnu i Hercegovinu. I gde god da odu primaju priznanja, plakete, pohvale. Negovanjem srpske kulture, nasledja, izvorne muzike KUD „Vrelo“ je pravi predstavnik srpskog naroda sa ovih prostora.
foto: Privatna arhiva

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popular Articles