BORBA SA STIHIJOM – UGROŽENO JOŠ 350 BOSILEGRADSKIH GORŠTAKA

0
1783

Vanredno zbog zavejanih mahala

Bosilegrad, 8.februar 2017.( V.Pešić za BuPress)  Zbog ledene zime, visokih snežnih smetova i neraščišćenih drumova u zabačenim seoskim mahalama, vanredna situacija u opštini Bosilegrad biće ukinuta tek krajem nedelje.
Predsednik opštine Bosilegrad i Štaba za vanredne situacije Vladimir Zaharijev izjavio je da mehanizacija najkasnije 9.februara treba da se probije do zabačenih mahala u selima Bistar i Gornja Lisina. Kada do 10. februara budu probijeni i očišćeni zavejani putni pravci do Gornjeg Tlamina, Karamanice i Donjeg Tlamina odahnuće više od 350 gorštaka iz pomenutih sela, koji u Bosilegrad nisu privirili još od Božićnih dana. Pogranična opština Bosilegrad jedina je u Srbiji pod vanrednom situacijom, koja je uvedena 23.januara.
– Nezapamćena ledena stihija potrajala je zaista dugo. Zbog ljute zime, snežnih smetova debljih od dvametra i mraza do skoro su meštani 13 planinskih sela bili odsečeni od sveta. Spasilačke ekipe iz javnog sektora uspele su da se izbore sa ledenom zimom i kijametom. Na čišćenju snega u brdskim selima angažovane su opštinske i mašine pet privatnika. Lekari su do pacijenata dolazili motornim sankama lokalne samouprave. Opštinskim saonicama dopremani su hrana, lekovi i druge potrepštine ugroženom stanovništvu zabačenih seoskih mahala, rekao je predsednik Vladimir Zaharijev.
Spasilačke ekipe uspevale su uvek da stignu na vreme i ugroženim gorštacima pomognu. Čak u 120 navrata meštanima zabitih sela pomoć su pružile medicinske ekipe bosilegradskog Doma zdravlja. Opštinske vlasti ističu da su veoma zahvalne Vladi Srbije koja je za buldožere, grejdere i drugu mehanizaciju isporučila deset tona nafte.
Ledena zima neočekivano će koštati siromašnu i nerazvijenu pograničnu opštinu Bosilegrad na tromedji Srbije, Bugarske i Makedonije od četiri do pet miliona dinara. Vladajući establišment biće prinudjen da se za pomoć obrati državi, jer izdaci za borbu protiv ledene stihije nisu predvidjene velikim opštinskim budžetom.
Foto. V.P.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here