петак, април 26, 2024

Top 5 Ove Nedelje

Related Posts

OSVRT –  IMA LI KILOGRAM HILJADU GRAMA

 

Zavisi od „težine“ kraduckanja!

Bujanovac, 3.oktobar 2016. (za Bupress) –  Ako ste zaboravili na nju, hitno je „aktivirajte“. Njeno veličanstvo – vagica, dobro će vam doći. Otkrićete da kilogram nema uvek hiljadu grama(!?), kako smo to učili u osnovnoj školi. Ima manje, najčešće 900 grama, čak i manje od toga! Proverite! Jedno je sigurno: izazvaće to saznanje neprijatni osećaj kod vas, verovatno i lavinu pogrdnih reči na račun onoga koji vam je prodao robu. bujanovacka-pijacaA robe u izobilju – na pijaci, u trgovinskim radnjama. I kupaca. Uprkos stalnoj kupovnoj krizi, redovno kupujemo. Živeti se mora! Poslovična zauzetnost ovim i onim poslovima po pravilu nas odvraća od bilo kakve provere težine onoga što smo kupili. Kući, na vagici, naravno ako je imamo. Ali ima onih koji tako nešto stalno proveravaju. Iz navike. Ili  lošeg iskustva sa „zvaničnim“ vagama i vagicama. I njenim vlasnicima iliti rukovaocima. Na pijaci i u trgovinskim radnjama. I šta dobijaju takvi kada se uvere da kilogram nema hiljadu grama? Na prvi pogled ništa osim nerviranja! I ne pazarenja (nikad više) kod onih koji imaju neispravne uređaje za merenje. A takvih je podosta. Mislim, uređaja: vagica, vaga, kantara… Kako postupiti tada-pitanje je? Vratiti robu, malo je nezgodno. Reći će prodavac – izvadili ste, pojeli nedostajuće grame, moja je vaga najtačnija na svetu, proverite, evo, na ovoj u susedstvu…!? U najboljem slučaju, ako prodavac robe sa nedostajućim gramima zna „o čemu se radi“, odmah će uvažiti vašu reklamaciju i dodaće vam čak i više nego što nedostaje. Kao, učinio je gest dobre volje, a gunđa poluglasno iza vaših leđa – da ste namćor, škrtica… foto-njuskalo-hrZna on da su takvi kao što ste vi redak soj kupaca koji reklamira tričavih 100, 200 ili više grama! I jeste da tako deluje na prvi pogled! Ali samo na prvi. I ako je u pitanju samo kilogram. Deseti deo od toga baši nije ništa! Zar ne? Ali, ako svaki kilogram na „proverenoj – zvaničnoj“ vagi teži 900 grama, koliko stotine i stotine kilograma prodate robe teži? Manje od zvanično naplaćene gramaže. Koliko ta razlika u novcu iznosi. Jeste malo komplikovanije izračunati, ali je jasno kao dan u čiji džep ide.

Već antologijska reč – kraduckanje, nekako je najodgovarajuća za upotrebu u ovakvim slučajevima. Iako se, kada je „zvanično“ izgovorena odnosila na drugu mernu jedinicu i na druge izvršioce „radova“. Ipak pristaje ovim i ovakvim prodavcima. A njih je podosta. Daleko od toga da nema i onih drugih. Koji ne kraduckaju jer se ne razumeju u tehniku „štelovanja“ vaga, vagica i ostalih uređaja na kojima mere svoju robu. Znaju i oni „u kom grmu leže nedostajući grami…“, ali je NJIMA očigledno stalo do svojih stalnih kupaca. I čistog obraza!  Tvrdnja – provereno tačna! Vagica u kući je to pokazala. Tačno onoliko grama  koliko je kupljeno kod NJIH. Pokazala i dokazala da smo ispravno učili u školi – kilogram zaistaima hiljadu grama. I ono, ne manje važno  – da je ispravna, da je overa, zvaše li se atest, ili tako nešto, OK. Pitanje je – Da li je takav slučaj sa vagama, vagicama, kantarima i ostalim „čudesima“ za merenje na pijaci, trgovini…?! Proverava li ih ikad iko?

Zato, pod hitno aktivirajte svoju kućnu vagicu. Ili kupite novu ako je nemate. Ako ništa drugo bar ćete znati kod koga više da ne pazarite. Nervozu koja će vas obuzeti dok to „otkrivate“- dobijate „gratis“. I ne zaboravite – danas je pijačni dan. Čujemo se i vidimo!

Vaš redovni posetilac, „Cepidlaka“

Foto: BUpress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popular Articles