U NARODNOJ SKUPŠTINI REPUBLIKE BUGARSKE

0
1714

 

Uručeno priznanje novinaru Ivanu Nikolovu

Bosilegrad, 4.oktobra 2016. (V.Pešić za BUpress) U Narodnoj skupštini Republike Bugarske u Sofiji uručena je nagrada “Evropljanin 2016” predsedniku Kulturno-informativnog centra u Bosilegradu novinaru i publicisti Ivanu Nikolovu.
Visoko priznanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu Ivan Nikolov je dobio u znak priznanja za doprinos u ostvarivanju ličnih i kolektivnih prava pripadnika bugarske nacionalne manjine u Srbiji. Prestižnu nagradu godišnje dobija samo po jedan gradjanin svake od država Evropske unije.
bosilegrad-1-ivan-nikolov-foto-kic– Nadam se da će ovo priznanje angažovati ne samo Bugarsku i evropske institucije, već pre svega Srbiju, za trajno i pravedno rešavanje teških problema iz prošlosti i stvaranje normalnih uslova za život našim napaćenim sunarodnicima. Nije toliko važno da li sam ja evropski gradjanin ili ne. Važno je da odnosi Srbije i Bugarske budu evropski, a Bosilegrad i Dimitrovgrad pristojni evropski gradovi. Nagradu sam primio sa nadom da je time data nacionalna i evropska legitimacija za sve ono što sam tokom dve i po decenije pisao, govorio i radio za prava Bugara u Srbiji, za očuvanje i razvoj kulture bugarske nacionalne manjine, za istraživanje istorijske istine i prevazilaženje teškog i starog nasledstva. Za nacionalno pomirenje Bugara i Srba i afirmisanje evropskih principa i vrednosti u Srbiji. Nagrada je i poruka svima onima koji 25 godina vode neprekidnu borbu za kompromitovanje i zatvaranje Kulturno-informativnog centra u Bosilegradu, izjavio je novinar Ivan Nikolov.
Laureat i gradjanin Evrope iz Bosilegrada je dopisni član Akademije nauka i umetnosti Bugarske, urednik mesečnika “Bilten”, pesnik, novinar i publicista. Poznati borac za prava Bugara, koji se bavi očuvanjem tradicije, jezika i kulture nacionalne manjine u Srbiji, putuje u Strazbur, gde će 12.oktobra prisustvovati predstavljanju 52 dobitnika nagrade “Gradjanin Evrope”.
Foto:KIC

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here