субота, јул 27, 2024

Top 5 Ove Nedelje

Related Posts

IZLOŽBA GOVEDA SIMENTALSKE RASE – BUJANOVAC 2016

 

Apsolutni pobednik – grlo vlasnika Nedžmudina Idrizija iz Biljače

Bujanovac, 2.oktobar 2016. (Bupress) – Druga izložba goveda simentalske rase koju je organizovala Veterinarska stanica Bujanovac, održana juče na fudbalskom stadionu u obližnjem Levosoju, u potpunosti je ispunila očekivanja. Jedna od pet, koliko ih se održava ove godine u Srbiji, jedina takve vrste južno od Jagodine, izložba je okupila ono najbolje što stočarstvo u bujanovačkoj opštini  u ovom trenutku ima. A videlo se da ima mnogo.. „Lepotice“ koje su prodefilovale „modnom pistom“ praćene divljenjem više stotina prisutnih, okom stručnog žirija, kome je predsedavao Goran Jakovljević, direktor Centra za veštačko osemenjavanje u Velikoj Plani, i visokih gostiju u svečanoj „loži“, jednako su bile lepe i neodoljive. I apsolutno su potvrdile reči predsednika opštine Bujanovac Šaipa Kamberija, pokrovitelja jedinstvene manifestacije na ovim prostorima – da su svi učesnici pobedili, da je najvažnije učestvovati… Ali, kako i od dobrih ima boljih, žiri je stručno iznijansirao sve učesnice, a bilo ih je 78, podeljene u tri kategorije: priplodne krave, priplodne prvotelke i priplodne junice i doneo svoju odluku o pobednicama i njihovim pratiljama. Takođe, proglašeno je i grlo apsolutni pobednik. filename-0apsolutni-pobednik-grlo-idriza-nedmudinija-iz-biljaceTo je grlo vlasnika Nedžmudina Idrizija iz Biljače, trogodišnja prvotelka. Vlasniku je pripala nagrada od 30.000 dinara. Za prva mesta u svim kategorijama vlasnici su nagradjeni peharom i novčanom nagradom od 20 hiljada, druga mesta (prva pratilja) donelasu 15, a treća (druga pratilja) 10 hiljada dinara. Inače, svoja grla, više puta nagrađivana na izložbama u Srbiji, predstavio je i gost – Zoran Ivković iz lebanskog sela Togačevac.

…Prisutne je na samom početku izložbe biranim rečima pozdravio Miodrag Milković, direktor Veterinarske stanice Bujanovac, istakavši da su na izložbi lepotice izabrane od 1669 umatičenih grla u opštini i 433 junice koje će se, kako se očekuje oteliti do kraja godine, čime stiču prava na subvencije. Takođe, predstavio je tri vlasnika „alpino“ koza i 12 vlasnika „virteberg“ ovaca, koje su bile na izložbi izvan takmičarske konkurencije, jer, kako je istakao – tek ove godine stiču pravo na umatičenje posle trogodišnje selekcije, a iduće godine će ući u takmičenje. Dodao je i da je to trenutno najbolje što imamo, a da postoji  još 44 domaćinstva vlasnika koza i ovaca koje će biti umatičene iduće godine… Izložbi su prisustvovali: Predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa dr Zoran Stanković, Predsednik Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Skupštine Srbije Marjan Rističević, sa članovima odbora, Predsednik pododbora-skupštinskog odbora za poljoprivredu jugoistočne Srbije Milija Miletić, narodni poslanici iz bujanovačke opštine Nenad Mitrović i Fatmir Hasani. milkovic-i-kamberiNaravno, i predsednik bujanovačke opštine Šaip Kamberi sa saradnicima, koji je otvarajući izložbu istakao da se oseća i kao gost i kao domaćin. Upućujući čestitke Veterinarskoj stanici na organizaciji, Kamberi je rekao: „Ono što je sigurno jeste da ćemo kucati na sva vrata. Ovde imamo predstavnike u republičkom parlamentu, oni će svojim autoritetom sigurno pomoći opštini da dobije određene fondove za razvoj poljoprivrede. Ali, kako se kaže – uzdaj se u se i u svoje kljuse, opština će naredne godine udvostručiti budžet za razvoj poljoprivrede i pomoći svim poljoprivrednicima. Tu smo da zajednički sarađujemo, da se pomogne život i stanard građanima. Opština će dati sve od sebe da to i uradi…“, istakao je Kamberi.

Milković: Pokazali smo da možemo, umemo i imamo

Veoma mi je drago što stočari, vlasnici goveda imaju poverenje u Veterinarsku stanicu Bujanovac i zaposlene u našoj stanici, što vide da se trudimo da ih pratimo i omogućavamo  im da napreduju. Cela ova manifestacija je i bila usmerena u tom pravcu – popularisati govedarstvo, čime se na najbolji način demantuju svi skeptici koji misle da se to ne može, da za tako nešto nema uslova. Možemo, umemo i imamo, što smo i pokazali. Naravno, ima velikih  problema sa mlekom, ali ako imamo ovo što smo pokazali, možemo lako da rešimo i problem sa mlekom. U budućem periodu sve snage ćemo usmeriti u tom pravcu – otkup mleka kao veliki problem ovih ljudi kojima je mlečnost njihovih grla preko 5.000 litara, mora se regulisati. Nadamo se da ćemo u tome uspeti svi zajedno… Što se tiče sednice Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije, koji je održan dan pre izložbe, moram da izrazim posebnu zahvalnost Marjanu Rističeviću, koji je došao na izložbu, čime je pokazao zainteresovanost.Sve je ovo u tom pravcu –jačanje poljoprivrede, koja jedina ima suficit u poslovanju sa inostranstvom, i ovih šest meseci 2016,  i ranijih godina. Ali, odnos biljne i stočarske proizvodnje i dalje je na strani biljne proizvodnje. Taj odnos se mora menjati u korist stočarske proizvodnje, da se finalizuju stočarski proizvodi. Nekada je naš „Jugokoop“ izvozio onoliko koliko danas Srbija izvozi. „Jugokoop“ je naš veliki potencijal, duže vremena „rak rana“ za naše stočare i za našu opštinu. Čuli smo izjavu dr Zorana Stankovića. Rekao je da je „Jugokoop“ naš prioritet. Nadamo se , nadamo se da će tako i biti, izjavio je za „Bupress“, odmah posle završene izložbe,  Miodrag Milković.

 Foto: Ž.M. BUpress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popular Articles