субота, јул 27, 2024

Top 5 Ove Nedelje

Related Posts

SKUPŠTINSKI ODBOR ZA POLJOPRIVREDU ZASEDAO U BUJANOVCU

 

Marjan Rističević: Ubuduće ćemo gledati da se približimo što više zemljoradnicima

Bujanovac, 30.septembar 2016. (BUpress) – Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Skupštine Srbije po prvi put je zasedao u Bujanovcu. Na dnevnom redu bile su teme iz poljoprivrede, grane koja dosta obećava, ali, kako se čulo, kojoj nije posvećivana posebna pažnja. Marjan Rističević, predsednik Odbora rekao je da je cilj posetiti regione gde “određeni organi” ređe dolaze, precizirajući da misli na radna tela Narodne skupštine.

Posetu Bujanovcu i održavanje sednice odbora baš ovde, ocenio je kao nešto pozitivno što se desilo, dodajući da “ćemo ubuduće gledati da se što više približimo zemljoradnicima. Da mi dolazimo kod njih, a ne oni stalno u Beograd…”

mini-marjan-risticevicRističević je istakao da je Srbija multietnička zemlja, da takav njen sastav stanovništva predstavlja bogatstvo, zbog toga je i obaveza da se posete svi multietnički krajevi u njoj, da se pomogne poljoprivrednicima. Baš iz tih i takvih razloga ovaj odbor prvo zaseda u tim multietničkim sredinama, istakao je Rističević.

Predsednik opštine Bujanovca Šaip Kamberi rekao je kako bi bilo dobro da današnja sednica Odbora za poljoprivredu bude „pokretač jedne šire akcije pomoći države poljoprivrednicima u  opštini u kojoj je stopa nezaposlenosti preko 50%.“ „Ne bih želeo da sednica bude samo jedna u nizu sednica koje odbori održavaju, već da stvano bude jedan inicijator programa i posebnih mera koje bi trebalo država da pokrene, zajedno sa lokalnom samoupravom,  da se unapredi i pospeši poljoprivreda u našoj opštini“, dodao je Kamberi, koji se sastao sa članom odbora Miroslavom Aleksićem, doskorašnjim predsednikom opštine Trstenik.

Aleksić je posle tog sastanka rekao da u bujanovačkoj opštini postoje potencijali za poljoprivredu. „Obišao sam nekoliko domaćinstava u Bujanovcu i moram reći da to što sam video, pokazuje da postoji potencijal za razvoj poljoprivrede u ovom delu Srbije. To je šansa da se kroz poljoprivredu obezbedi egzistencija zapošljavanjem…“ Podsetio je da je do skoro bio na čelu jedne opštine u kojoj se preko 60 odsto stanovništva bavi poljoprivrednom proizvodnjom, što znači da ima nekih iskustava oko razvoja poljoprivrede i voćarstva…“ Aleksić je izrazio želju da neke projekte koji su realizovani uspešno u Trsteniku prenese ovde.  Smatra jako važnim što država Srbija „ima predstavu o tome da poljoprivreda ovde može da se razvija, ocenivši kao vrlo značajno što se sednica Odbora za poljoprivredu ovde održava…

„Mi  sada imamo na dohvat ruke IPARD program da 2020. godine po kome je Srbiji opredeljno 175 miliona evra sredstava za razvoj poljoprivrede: To se odnosi na sredstva koja su bespovratna čak u iznosu od 70% i to je jako važno za one ljude koji žele da se bave poljoprivredom, da mogu doći do iniciajalnih sredstava za pokretanje poljoprivredne proizvodnje. U opštinama kao što je Bujanovac, gde je stopa nezaposlenosti preko 50% i itekako je važno naći način kako uposliti ljude, smatra Aleksić.

Foto-jugpress.com (sednica)

Poznati.info (M.Risticevic)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popular Articles