субота, јул 27, 2024

Top 5 Ove Nedelje

Related Posts

NIKOLA STOJANOVIĆ, FUDBALER SURDULIČKOG SUPERLIGAŠA RADNIKA

DIPLOMIRANI EKONOMISTA U KOPAČKAMA

Bujanovac, 22.mart 2016. (Bupress) – Nikola Stojanović, 31. godišnji fudbaler surduličkog superligaša Radnika, odbranio je krajem prole godine diplomski rad na Odeljenju subotičkog Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu, čime je i zvanično stekao zvanje diplomiranog ekonomiste. Nikola koji živi u obližnjem selu Levosoje, bio je među prvih deset diplomaca, prve generacije iz bujanovačke opštine koji su uspešno okončali studije, čime je ušao u istoriju ove visokoškolske ustanove novosadskog Univerziteta. Dovoljan razlog za razgovor sa povodom sa ovim izuzetno skromnim i lepo vaspitanim mladim čovekom koji ostvaruje zacrtane životne planove na svim nivoima. Uz čestitke i pitanje:
Šta za tebe znači diploma koju si stekao?
– Mnogo mi znači. Ostvario sam još jedan zacrtani cilj. Dokazao sam sebi i drugima da se može biti uspešan na više polja, da profesionalno bavljenje fudbalom ne znači i zapostavljanje drugih važnih stvari u životu. Shvatio sam to sa malim zakašnjenjem, ali kada se nešto želi nikad nije kasno da se to i ostvari.
Hoćeš reći, malo si zakasnio si sa upisom na fakultet?
– Baš to.Fudbal igram od svoje 15 godine. Počeo sam u bujanovačkom BSK-u, evo sada sam profesionalac u Radniku. Između toga igrao sam u više klubova, u Srbiji, Makedoniji, Bugarskoj. A vreme posle završetka srednje škole prolazilo je. Ipak, na vreme sam shvatio da fudbalski vek ima svoj kraj, a višokoškolska diploma traje večito.
Ko je najzaslužniji da to shvatiš?
– Pre svih, moja porodica. Roditelji, brat, ali ponajviše supruga Biljana, sa kojom imam dvoje predivnih anđelčića: petogodišnju ćerku Petru i jednogodišnjeg sina Tadiju. Oni su mi bili najveća podrška. Uvek su uz mene. Gurali su me napred. I potpuno je istinito kada se kaže da iza uspešnog muškarca stoji uspešna žena. I obrnuto.
Kako usklađuješ svoje obaveze? Skoro svakodnevno putuješ na relaciji Bujanovac-Surdulica i obratno. Stotinu kilometara u putu, trening, utakmica, nazad kući, porodici
– Ponavljam, sve se može ako se voli ono što se radi i ako za to imaš podršku najbližih. A ja sve to imam.
Ne tako davno, u vreme kada je Radnik stvarao ime u prvoligaškoj konkurenciji i najavljivao borbu za sam vrh, bio si jedan od najstandardnijih u timu. Nosio i kapitensku traku. Plasmanom Surduličana u elitnom društvu nema te među starterima u ekipi.
– Splet mnogih okolnosti je uticao na to. Pre svih neugodna povreda koju već duže vreme vučem. Ali, iz dana u danosećam se sve bolje i bolje, vraćam se u staru formu i nadam se da ću se veoma brzo nametnuti za mesto među prvotimcima. Naravno, to su moje želje, odluka je ipak na treneru.
Kako ocenjuješ prvu, debitantsku sezonu svog kluba u Super ligi, odnosno ovaj protekli deo. Da li je moglo bolje?
– Naravno da je moglo bolje, ali je moglo i gore. Radnik je ekipa koja je još uvek u fazi stvaranja superligaškog tima. U svakom slučaju, spoj mladosti i iskustva tek će doneti željene rezultate. Za ovu sezonu to je opstanak u ligi, kasnije i borba za sredinu tabele i što ne, plasman u njen gornji deo. Biće Radnik stabilan superligaš, ne treba uopšte sumnjati u to. Baš u intervjuu „Žurnalu“, kada smo bili prvoligaši izjavio sam da će Radnik biti hit prvenstva. I bili smo – plasirali smo se u Super ligu. Sada ponavljam – bićemo, ako ne u ovom, sigurno u narednom prvenstvu, ponovo fudbalski hit.
Znači li to da su svi tvoji planovi vezani za surduličkog superligaša
– Znači baš to. Ne razmišljam o ničemu i o nikome drugom. Moje je da radim i čekam svoju šansu. Radnik je moj drugi dom – fudbalski.
A planovi za nastavak školovanja
– Nastavljam master studije na Ekonomskom fakultetu u Bujanovcu. Ovoga puta neću praviti prekide u školovanju, zaključuje na kraju razgovora Nikola Stojanović, diplomirani ekonomista u kopačkama.
Foto. Ž.M.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popular Articles