недеља, мај 19, 2024

Top 5 Ove Nedelje

Related Posts

Fenomenalni projekat OŠ „Branko Radičević“

„Brankovci“ u projektu razmene učenika

Bujanovac, 12.decembar 2019. (Bupress) – Fondacija Tempus i program Evropske unije Erasmus +, odobrili su finansiranje projekta osnovnoj školi „Branko Radicević“ iz Bujanovca  pod nazivom  “Motivation III – 21st century students”.
Brankovci – grupa nastavnika koju čine Maja Antić-Jovanov koordinator projekta, Marija Trajković, Ivana Stojanović i Sladjan Kitanović je u ovome videla mogućnost da, uvodjenjem projekta ovakvog nivoa pokaže da ova škola ima resurse i ljude koji žele da donesu nešto novo i iznad svega korisno za školu.
„Projektnu prijavu smo podneli marta meseca i iskreno, nismo se mnogo nadali jer su projekte uglavnom dobijale škole koje već imaju slična iskustva i koje imaju uspešno realizovane projekte ovog tipa. Medjutim, naša volja i želja da budemo deo Erazmusa+ je prepoznata i naš projekat je odobren“, rekla je za Bupress Maja Antić Jovanov koordinator projekta, inače profesor francuskog jezika. „Projekat traje 18 meseci i odgovoriće na dve potrebe  škole: internacionalizacija tj. izgradnja međunarodne prepoznatljivosti škole i potreba za interkulturalnim veštinama nastavnika. Učenici će svoje kompetencije razvijati u našim partnerskim školama u Rumuniji, Poljskoj, Španiji i Turskoj. Kao škola koordinator mi otvaramo program i domaćini smo prve razmene tokom koje će nasi djaci imati prilike da ugoste svoje vršnjake iz ovih zemalja, već u narednoj nedelji, od ponedeljka do srede“, dodaje Antić Jovanov.
Ciljevi projekta su: razvijanje kreativnih strategija, suočavanja sa multikulturalizmom u odeljenju, razvijanje nastavnih tehnika za povećanje motivacije učenika pripadnika manjinske grupe, upoznavanje i usvajanje inovativnih metoda interkulturalnog poučavanja i primenjivanje naučenih metoda u nastavi. Ciljevi ostalih mobilnosti su: bolje međukulturalne i jezičke kompetencije nastavnika i učenika, poznavanje evropske dimenzije i evropskih sistema obrazovanja, primenjivanje inovativnih interkulturalnih metoda. Poslednja aktivnost projekta je diseminacija usvojenih znanja. Navedenim aktivnostima postići će se uticaj na školu, lokalnu zajednicu, nastavno i nenastavno osoblje škole i drugih škola i, naravno, učenike.
Ovaj projekat treba da doprinese jačanju evropske dimenzije škole „Branko Radičević“, izgradnju kapaciteta škole za međunarodnu saradnju, kao i mogućnosti da se škola nosi sa novim izazovima. Kroz organizovanje aktivnosti mobilnosti za učenike, ova partnerstva će takođe promovisati inkluziju i toleranciju, što su prioriteti Pariske deklaracije.
Učesće u ovakvom projektu omogućava vidljivost škole na nivou Evrope, otvara nove mogućnosti za saradnju, učenje i razmenu nastavnika i učenika.
Erasmus + je novi program Evropske unije namenjen podržanju obrazovanja, obuke, omladine i sporta u Evropi, a koji je otpočeo januara 2014. godine. Ciljevi programa Erasmus + u oblasti obrazovanja i obuke su: unapređenje i podrška razvoja na svim nivoima obrazovanja i obuke; ojačanje veze između formalnog i neformalnog obrazovanja i učenja; poboljšanje saradnje između obrazovanja i tržišta rada; Erasmus + program takođe je fokusiran na jačanje potencijala mladih za aktivno učešće u civilnom društvu, kao i na razvoj solidarnosti i razumevanja među kulturama.
Erasmus + program razlikuje Programske i Partnerske zemlje, kada je reč o mogućim modalitetima učešća njihovih institucija. Zemlje Programa su zemlje Evropske unije, kao i Makedonija, Island, Lihtenštajn, Norveška i Turska. Republika Srbija je u februaru 2109. godine zvanično postala punopravna članica programa Erasmus +. Sporazum su u Briselu potpisali ministar prosvete Mladen Šarčević i evropski komesar za kulturu, omladinu i obrazovanje Tibor Navračič.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popular Articles