петак, април 26, 2024

Top 5 Ove Nedelje

Related Posts

81 – (POD)SEĆANJA: BUJANOVAČKA PREDIZBORNA SCENA

Ono što se desi danas, sutra će već biti juče. Mnogo toga se dogodilo „juče“. Danas se sećamo nečega, nešto je izbledelo. Novinski tekstovi na požutelom listu mogu podsetiti na mnoga dešavanja iz naše ne tako davne prošlosti. Iz raznih oblasti života. Lepa, ali i ona koja to nisu. Ostao je trag.  Neizbrisiv. Tek da se vidi  kakvi smo bili, šta smo postigli, šta smo rekli, jesmo li i koliko smo nostalgični… Bu Press će narednih dana, nedelja i meseci objavljivati bez posebnog redosleda i selektiranja po oblastima i datumima, originalne tekstove koje su svetlost dana ugledale na stranicama uvaženih srpskih štampanih medija. Radi (pod)sećanja na „juče“…

Ne mire se s porazom

Dok jedni smatraju da realnost treba prihvatiti, više je onih koji misle da vlast ne treba prepustiti Šiptarima
Rezultati na ponovljenim izborima ništa nisu bitno promenili kada je reč o budućim albansko-srpskim odnosima snaga u lokalnoj upravi. Kandidat albanske Partije za demokratsko delovanje Nagip Arifi, „overio“ je pobedu nad srpskim kadidatom Koalicije za Bujanovac Novicom Manojlovićem, a Srbi su dobijanjem još jednog odbornika samo ublažili inferiornost u odnosu na broj albanskih odbornika (18:23), što će, kako neki smatraju, doprineti da budu nadglasavani „kad se to albancima prohte“.
Da li će baš tako biti, ostaje da se vidi.
Dan posle saznavanja rezultata ponovljenih izbora raspoloženje Srba je različito. Jedni smatraju da realnost treba prihvatiti onakvom kakva jeste, dok drugi – nepomirljivi – misle da vlast „ne treba prepustiti Šiptarima…“ „Ma kakvo priznavanje izbora“, govore lokalpatriote, kojima je, koliko juče, i Novica Manojlović bio „veoma tanak predsednički kandidat“.

Sitne nepravilnosti

-Izbori su završeni u skladu sa medjunarodnim standardima i skladu sa zakonima Republike Srbije, istakao je juče Mark Dejvison, v.d. šefa misije OEBS-a u Jugoslaviji, precizirajući da „sitne tehničke nepravilnosti“ nisu generalno uticale na rezultate izbora. Istu ocenu je dao i Roberto Montela, koordinator OEBS-a za jug Srbije, istakavši da će biti „nulta toleranicija za svaki vid nasilja“.
I dok su njihova mišljenja da se sada treba koncentrisati na ekonomski  razvoj, i da je prva faza krize na jugu Srbije prošla, ima onih koji se u potpunosti ne slažu sa takvim ocenama.  Ekonomski razvoj da, ali da je kriza prošla, to baš i nije tačno, kažu, nabrajajući albanske provokacije poput one sa isticanjem zastave države Albanije. „Šta će tek biti kada krenu sa sprovodjenjem vlasti. Okačiće je na skupštinsku zgradu“, dodaju.
Ne teše ih mnogo ni reči g.Dejvisona da nove opštinske vlasti moraju da budu svesne „da se nalaze pod lupom medjunarodne zajednice i da je u njihovim rukama ključ za razvoj novih kreativnih multietničkih aktivnosti“, a „svoje dužnosti sprovodiće na odgovoran i dalekovid način“.

Mnogo krivaca

Bujanovčani su kivni na sve „koji su doprineli svesrpskom porazu na izborima“. Jedni u tom porazu vide „izdaju“ , drugi „zaveru medjunarodne zajdnice“, treći će pomirljivo – tako je možda trebalo da bude. Ima i onih koji bi da „oni drugi totalno nestanu sa ovih prostora“, ali i onih koji upiru prstom u izborni štab Koalicije za Bujanovac, imenujući ih za glavne krivce.
Šef izbornog štaba ove koalicije i predsednik Opštinskog odbora DS Goran Tašković nabrojao je mnogo „krivaca“ i mnoge nepravilnosti na biračkim mestima. I za mnogo štošta je bio u pravu. Deset njegovih prigovora OIK je usvojio i izbori su ponovljeni. Sada je u ime srpske Koalicije za opstanak dostavio novih 19 prigovora. Hoće li biti usvojeni, ostaje da se vidi. Ali ono što se vidi jeste njegova nesamokritičnost kada je kandidovanje predsedničkog i odborničkih kandidata u pitanju. Mnogi mu zameraju što su te liste „porodično-drugarski“ obojene i da je to jedan od uzroka izbornog poraza. No, Tašković nastavlja prozivke. Posle Nebojše Čovića, prozvan je i Goran Jovičić, zamenik generalnog sekretara Vlade Srbije, član Republičke izborne komisije i zajedničke radne grupe za organizovanje i sprovodjenje izbora. Tašković ga je imenovao kao čoveka koji je „učestvovao u izbornim nepravilnostima, jer je dozvoljavao da se glasa bez ličnih dokumenata…“
Na današnjoj konferenciji za novinare, Jovičić je opovrgao sve Taškovićeve optužbe, ocenivši da su „izbori sprovedeni u fer i demokratskoj atmosferi“, ne želeći da se upušta u nepravilnosti koje su se pojavile. To je posao OIK, rekao je.
-Goran Tašković je kao političar lokalne političke stranke učestvovao kao i ja u svim aktivnostima, taj animozitet datira još iz tog vremena, istakao je Jovičić, dodajući da se tada nije mnogo obazirao, ali da svi moraju da shvate da je vreme nacionalizma prošlo…
Vreme će pokazati koliko je Jovičić u pravu, a Opštinska izbrna komisija već sutra – koliko su novi prigovori bili opravdani. Tada ističe rok od 48 sati za njihovo rešavanje.

„POLITIKA“ – 14. Avgust 2002.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popular Articles