петак, април 26, 2024

Top 5 Ove Nedelje

Related Posts

80 – (POD)SEĆANJA: ALBANSKO – ALBANSKI SUKOBI NA JUGU SRBIJE

Ono što se desi danas, sutra će već biti juče. Mnogo toga se dogodilo „juče“. Danas se sećamo nečega, nešto je izbledelo. Novinski tekstovi na požutelom listu mogu podsetiti na mnoga dešavanja iz naše ne tako davne prošlosti. Iz raznih oblasti života. Lepa, ali i ona koja to nisu. Ostao je trag.  Neizbrisiv.  Tek da se vidi  kakvi smo bili, šta smo postigli, šta smo rekli, jesmo li i koliko smo nostalgični… Bu Press će narednih dana, nedelja i meseci objavljivati bez posebnog redosleda i selektiranja po oblastima i datumima, originalne tekstove koje su svetlost dana ugledale na stranicama uvaženih srpskih štampanih medija. Radi (pod)sećanja na „juče“…

Borba za škole i medije

Narušeni odnosi izmedju dve struje Albanaca u Bujanovcu i Preševu

Ono o čemu se samo šuškalo potvrdilo se na trećoj radnoj sedici Skupštine opšine Bujanovca, održanoj prošlog petka. Medjupratijski odnosi Albanaca, koji čine većinu u njoj, ozbiljno su narušeni.
Počelo je utvrdjivanjem dnevnog reda i predloga Šaipa Kamberija, šefa odborničke grupe Partije za demokrtsko delovanje, koja sa 13 svojih odbornika čini najjaču političku grupaciju u SO, da kao tačka dnevnog reda uvrsti i pitanje imenovanja trojice članova školskog odbora u Srednjoj tehničkoj školi „Mihajlo Pupin“ u Bujanovcu gde se nastava izvodi na albanskom jeziku. Kamberi je svoj predlog obrazložio činjenicom da „trojica imenovanih Albanaca nemaju podršku baze i da ih je predložio Novica Manojlović, u vreme predlaganja predsednik Opštine privremenog veća, a Ministarstvo za prosvetu i sport usvojilo taj predlog, iako je većina u veću bila protiv toga…
Predloženi, za koje u PDD tvrde da su „nestručni i neautentični predstavnici za tako ozbiljan rad u školskom odboru“, jer „ne mogu šumari i berberi da učestvuju u tome“, postali su i zvanični članovi devetočlanog školskog odbora u ovoj srednjoškolskoj ustanovi, jer „Ministarstvo prosvete ne može usvojiti novi predlog, pošto je već imenovalo predložene…“, stoji u odgovoru na dopis PDD-a.
Ipak, Kamberi je pored ovakvog obrazloženja insistirao da se o tom imenovanju raspravlja. Podržali su ga njegovi partijski drugovi, ali ne i njegovi sunarodnici iz Pokreta za demokraski prosperitet, njih osmoro u opštinskom  parlamentu, na čelu sa predsednikom SO Sevdailom Hisenijem, kome su dali glasove da bude izabran, a sada mu ozbiljno zameraju „što se neprincipijelno ponaša“.
Rasprava oko utvrdjivnja dnevnog reda trajala je skoro dva sata. Data je i petnaestominutna pauza a potom je Kamberijev predlog odbijen.
Da na relaciji ovih suprostavljenih političkih opcija Albanaca ima dosta varničenja i da je na delu borba za prevlast oko važnih resora, govori i skorašnje otvaranje i početak rada televizije Preševo, kome upadljivo nisu prisustvovali članovi Jonuzijevog i Hisenijevog Pokreta za demokratski progres (dobro upućeni kažu da nisu ni pozvani).  A novi direktor televizije je Behljup Nasufi, potpresednik PDD i čovek od poverenja Rize Halimija, što dovoljno jasno sugeriše „u čijim će rukama“ biti medijski prostor Preševa i okoline.
Dvonedeljnik na albanskom „Jehona“ koji se štampa u Velikom Trnovcu i samim pogledom na impresum od avgusta meseca govori ko je i šta u tom listu. Glavni i odgovorni urednik Sevdailj Hiseni, a udarni tekstovi (i fotografije) o „borcima OVPMB“ i Jonuzu Musliju.
Kako će se „borba za prevlast“ Albanaca u ovom delu Srbije, koji oni zajednički zovu „Preševskom dolinom“  završiti – ostaje da se vidi. Da mnogo toga „puca i škripi“, to se vidi.
Ostali stanovnici ovog nemirnog područja sve to osećaju i prate, priželjkuju da na delu vide ostvarivanje izgovorenih reči novoustoličenih predsednika i čelnika opština: „Zalagaćemo se za dobrobiti i ravnopravnost svih gradjana…“
„POLITIKA“ – 5. Novembar 2002.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popular Articles