субота, април 27, 2024

Top 5 Ove Nedelje

Related Posts

79 – (POD)SEĆANJA: BUJANOVAČKA OPŠTINA SPORAZUMNO RASKINULA UGOVOR SA EPARHIJOM VRANJSKOM O KORIŠĆENJU MANASTIRSKIH POSEDA

Ono što se desi danas, sutra će već biti juče. Mnogo toga se dogodilo „juče“. Danas se sećamo nečega, nešto je izbledelo. Novinski tekstovi na požutelom listu mogu podsetiti na mnoga dešavanja iz naše ne tako davne prošlosti. Iz raznih oblasti života. Lepa, ali i ona koja to nisu. Ostao je trag. Neizbrisiv. Tek da se vidi  kakvi smo bili, šta smo postigli, šta smo rekli, jesmo li i koliko smo nostalgični… Bu Press će narednih dana, nedelja i meseci objavljivati bez posebnog redosleda i selektiranja po oblastima i datumima, originalne tekstove koje su svetlost dana ugledale na stranicama uvaženih srpskih štampanih medija. Radi (pod)sećanja na „juče“…

Konak vraćen Prohoru Pčinjskom

Predsednik bujanovačke opštine odlučio da se „Vranjski konak“ vrati SPC-u, a ti će dodatno pogoršati odnose medju lokalnim levim strankama

Predsednik bujanovačke opštine dr Stojanča Arsić i episkop vranjski Pahomije potpisali su ovih dana sporazumni raskid ugovora o korišćenju „Vranjskog konaka“ u manastiru Prohor Pčinjski. Na ovaj način stavljena je tačka na višegodišnja sporenja izmedju hotelskih vlasti i Holding kompanije „Vrelo“.
Srpska pravoslavna crkva je više godina pokušavala da sudskim putem vrati pomenuti konak i 11.000 kvadratnih metara manastirskog zemljišta koje je, po mišljenju SPC, HK „Vrelo“ uzurpirala. Naime, Eparhijski upravni odbor je svojevremeno potpisao ugovor sa Skupštinom opštine Bujanovac o korišćenju konaka, ali SPC nije dala odobrenje da se ovaj objekat ustupi HK „Vrelo“.
Predstavnici eparhije su se mnogo puta obraćali javnosti navodeći da je odnos „Vrela“, posebno njegovog prvog čoveka Randjela Veljkovića, ponižavajući. „Vrelo“ se nije obaziralo na upozorenja da je po ugovoru, konak trebalo da se koristi „za smeštaj, oporavak i odmor starijih osoba, na način koji neće remetiti mir, nesmetani način življenja i uobičajenu manastirsku atmosferu“. Po mišljenju SPC od konaka je napravljeno hotelsko zdanje u kojem je danonoćno treštala muzika koja je remetila život i bogosluženja u manastiru.
Raskidom ugovora Srpskoj pravoslavnoj crkvi pored „Vranjskog konaka“, vraćena je i pekara, vodenica i podrumi. SPC još traži da HK „Vrelo“ plati naknadu za korišćenje zemljišta na kome se nalazi minielektrana, te da se sa reklamnih panoa, razglednica i prospekata, koje ova kompanija oglašava i štampa bršu reči „manastir“ i „manastirski“.
Odluka predsednika Skupštine dr Stojanče Arskića (predsednika opštinskog odbora JUL) da sporazumno raskine ugovor s Eparhijskom upravom dodatno će pogoršati loše stranačke odnose u Bujanovcu. Bujanovačka „personifikacija“ SPC-a, Randjel Veljković, bivši predsednik opštine, a sada prvi čovek „Vrela“, neće se lako pomiriti s gubitnkom „Vranjskog konaka“.

„NAŠA BORBA“ – 16. OKTOBAR 1997.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popular Articles