субота, јул 27, 2024

Top 5 Ove Nedelje

Related Posts

69 – (POD) SEĆANJA: POSLE OTPUŠTANJA U BUJANOVCU

Ono što se desi danas, sutra će već biti juče. Mnogo toga se dogodilo „juče“. Danas se sećamo nečega, nešto je izbledelo. Novinski tekstovi na požutelom listu mogu podsetiti na mnoga dešavanja iz naše ne tako davne prošlosti. Iz raznih oblasti života. Lepa, ali i ona koja to nisu. Ostao je trag. Neizbrisiv. Tek da se vidi  kakvi smo bili, šta smo postigli, šta smo rekli, jesmo li i koliko smo nostalgični… Bu Press će narednih dana, nedelja i meseci objavljivati bez posebnog redosleda i selektiranja po oblastima i datumima, originalne tekstove koje su svetlost dana ugledale na stranicama uvaženih srpskih štampanih medija. Radi (pod) sećanja na „juče“…

 Posao samo za vredne

Napetost zbog „slučaja Simpo“ – Za sudbinu 49 suvišnih radnika zainteresovan i predsednik Koordinacionog tela Nebojša Čović

Bujanovac –  Sudbina 49 otpuštenih radnika iz „Simpove“ Fabrike dušeka u Bujanovcu, koji su odlukom Upravnog odbora ove vranjske holding kompanije od 24. aprila proglašeni tehnološkim viškom, i dalje je neizvesna.
     Ono što je jedino izvesno i vidljivo u ovom trenutku to su saopštenja koja sustižu jedno drugo, a kreću se na relaciji otpušteni radnici – potpredsednik republičke vlade Nebojša Čović – predsednik HK „Simpo“ Tomić, Čović – predsednik HK „Simpo“- Čović – Koordinaciono telo, sve tako ukrug.
     Odmah po dobijanju rešenja o otpuštanju sada već bivši radnici ove holding kompanije obavestili su potpredsednika Čovića „o rdjavim namerama nadležnih u njihovoj fabrici, u kojoj su do otpuštanja radili 18, 19, 20, pa i više godina“. Čović je potom uputio pismo predsedniku HK „Simpo“ Draganu Tomiću zahtevajući od njega da „pomenutih 49 radnika iz opštine Bujanovac vratite u radni odnos pre izrečenih mera“. „Mišljenja sam“, stoji u Čovićevom pismu, „da je takva praksa prema radnicima „Simpa“ iz Bujanovca kontraproduktivna i u suprotnosti sa sprovodjenjem plana i programa za rešavanje krize u opštinama Preševo, Bujanovac i Medvedja. Takodje je neophodno da radnici vašeg preduzeća sa prebivalištem u opštini Bujanovac budu izuzeti od daljih odluka kojima bi im se prekinuo radni odnos.“
     Kompanija „Simpo“ je već sutradan odgovorila na Čovićevo pismo. Uz podsećanje na to da je prisutna u privredi opštine Bujanovac od 1973. godine i da je posle početnih teškoća, zahvaljujući strateškom partnerstvu, broj radnika koji su danas zaposleni u tri ovdašnje fabrike dostigao 1.200, iz ove kompanije upozoravaju i na probleme sa kojim se suočavaju u poslednje vreme i koji su izazvani opštom ekonomskom situacijom u zemlji, padom plasmana, nedovoljnim obimom poslova, što je, kako apostrofiraju, posebno izraženo u Fabrici dušeka u Bujanovcu, gde zbog pada kvaliteta u proizvodnji strani partneri odbijaju dalju saradnju. „Ipak, kompanija Simpo“ je otvorena za svaki argumentovan i konstruktivan razgovor i iskreno verujemo da će ova situacija u svim njenim aspektima biti razrešena“, stoji na kraju saopštenja za javnost kao odgovor na pismo Nebojše Čovića.
     Očigledno nezadovoljan ovakvim odgovorom i nerealizovanim zahtevima koje je uputio predsedniku HK „Simpo“, na inicijativu Nebojše Čovića juče je u prostorijama Koordinacionog tela u Bujanovcu održan sastanak ovog tela sa predstavnicima „Simpa“, Skupštine opštine i otpuštenih radnika. Na sastanku, kojem je predsedavao Mića Marković, ukazano je na posledice koje može da “izazove podela u fabrici na Vranjance i ostale radnike , te je stoga potrebno da se preispita odluka o otpuštanju radnika, jer su ove fabrike gradjene podrškom republičkih fondova, u želji da se zadrži stanovništvo na ovom području“.
     Zvezdan Stojković, predstavnik otpuštenih radnika, kaže da je prisutnim direktorima iz „Simpa“ rekao da razlog za njihovo otpuštanje kao tehnološkog viška, kao nekakvih neradnika, ne stoji, već da se radi o odmazdi prema Bujanovčanima (!?)
     -Pitao sam ih i pitam se gde ćemo sada mi sa 19, 20, pa i više godina radnog staža u „Simpu“. Ko će nas sada hteti? Ovome izgleda nema kraja – ističe Stojković i izražava ipak nadu da će nadležni u „Simpu“ imati sluha za realnost i da će ih sve vratiti na posao.
    Hoće li se to dogoditi, ostaje da se vidi. Ono što se sada vidi i oseća jeste velika napetost zbog „slučaja Simpo“ koji preti da se izrodi u socijalni slučaj širih razmera.

„Politika“ –28. jun  2003.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popular Articles