Nastavlja se druženje srednjoškolaca iz „Svetog Save” i njihovih vršnjaka migranata

0
2968

U nedelju druga faza projekta „Zajedno smo jači“

Bujanovac, 19.oktobar 2018. (Bupress) – Projekat „Zajedno smo jači“ koji sprovodi tim profesora Srednje škole „Sveti Sava“ (Ivana Mitrović autor i koordinator projekta i njeni saradnici Bojan Mitić, Lidija Nedić, Olivera Filipović i dr Ivana Manić Tasić), ima za cilj da se deci migrantima srednjoškolskog uzrasta omogući lakši i prijatniji boravak u bujanovačkoj srednjoj  školi. Osim posećivanja časova, mnogi pozitivni efekti za decu migrante i učenike škole mogu se postići organizovanjem vannastavnih aktivnosti u kojima bi učešće uzeli i ostale starosne grupe migranata.
Samo poboljšljnje uslova u kojima deca migranti pohađaju nastavu bilo bi rešeno tako što je u okviru sredstava u budžetu projekta koji je predviđen za kupovinu didaktičkih pomagala, predvidjena i kupovinu dve pokretne interaktivne table, nastavnog materijala i pribor i opreme koja bi se koristila u nastavi kao i u vannastavnim aktivnostima.
Prva faza, prva aktivnost pomenutog projekta održana je 29. septembra, kada je održan Sportski dan na kome su učestvovali učenici srednje škole “Sveti Sava” i njihovi roditelji, deca migranti sa roditeljima i polaznici škole malog fudbala kluba BSK Bujanovac. Održane su igre bez granica, turnir u stonom tenisu, turnir u košarci. Obezbedjeni su bili hrana i osveženje. Učestvovalo ukupno 75 ljudi.
U nedelju 21.oktobra, će biti realizovana druga faza, druga aktivnost, organizovanje dana nacionalnih kuhinja (biće sprovedena u kafani Levko u Bujanovcu)  gde će deca zajedno sa svojim roditeljima spremati neko od svojih nacionalnih jela, družiti se tokom celog dana, a na kraju će biti organizovana degustacija spremljenih specijaliteta uz muziku. Kolege će prikupljati recepte onih jela koja su bila spremljena i štampati ih u tzv. Kuvar našeg drugarstva. Primerak ovog izdanja će biti distribuiran posetiocima treće aktivnosti (O čemu ćemo izvestiti na vreme).
Projekat „Zajedno smo jači“ sastoji se iz dva dela, finansijski, u okviru koga se jedan deo odnosi na kupovinu opreme za školu u okviru koga je škola dobla interaktivnu tablu i mnogo materijala i pribora za rad, a drugi deo se odnosi na same programske aktivnosti.
Projekt se podržan od strane Ministrstva prosvete i tehnološkog razvoja a finansiran od strane programa MADAD 2.
foto:Bupress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here