субота, јул 27, 2024

Top 5 Ove Nedelje

Related Posts

68 – (POD) SEĆANJA: SOCIJALNI POTRESI U BUJANOVCU

Ono što se desi danas, sutra će već biti juče. Mnogo toga se dogodilo „juče“. Danas se sećamo nečega, nešto je izbledelo. Novinski tekstovi na požutelom listu mogu podsetiti na mnoga dešavanja iz naše ne tako davne prošlosti. Iz raznih oblasti života. Lepa, ali i ona koja to nisu. Ostao je trag. Neizbrisiv. Tek da se vidi  kakvi smo bili, šta smo postigli, šta smo rekli, jesmo li i koliko smo nostalgični… Bu Press će narednih dana, nedelja i meseci objavljivati bez posebnog redosleda i selektiranja po oblastima i datumima, originalne tekstove koje su svetlost dana ugledale na stranicama uvaženih srpskih štampanih medija. Radi (pod) sećanja na „juče“…

 „Simpo“ otpušta Bujanovčane

Bujanovac – Gospodine Čoviću, pišemo Vam ovo pismo povodm velikih socijalnih problema u Bujanovcu. A ti problemi su vezani za otpuštanje radnika iz Fabrike dušeka „Simpo“ u ovom gradu. Od ukupno 624 radnika, koliko ih je radilo, 70 odsto na posao dolazi iz Vranja, a ostatak su iz bujanovačke opštine. Na osnovu toga može se lako izračunati kolko je zaposlenih radnika iz ove nerazvije opštine. Zaključno sa prošlim mesecom 59 radnika je dobilo rešenje o prekidu radnog odnosa, desetoro je iz vranjske , i nas 49 iz bujanovačke opštine. Obrazloženje – tehnološki smo višak…
     Ovako počinje pismo koje su potpisala 49, sada već bivših „Simpovih“ radnika u Bujanovcu, koje su poslali potpredsedniku republičke vlade i predsedniku Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medvedja.
     Ogorčeni na postupak nadležnih u vranjskoj HK „Simpo“, otpušteni radnici iz ove opštine, podsećajući da gro radnika koji su ostali da rade, dolaze na posao u pet autobusa iz Vranja, a da se otpuštaju baš oni koji ovde žive i zbog kojih je, kako se tada govorilo, i otvorena fabrika u Bujanovcu.
     – Fabrika se nalazi na našim imanjima, nama su oduzete njive, na njima je sagradjena ta fabrika sredstvima Republike Srbije i nerazvijene Opštine Bujanovac. Pre svega, da bi u njoj radili ovdašnji radnici. A ako postoji tehnološki višak, onda su to radnici iz vranjske opštine, stoji dalje u pismu.
     Otpušteni radnici traže da ih Čović lično primi, „ jer smatramo da se desio veliki socijalni problem, a većina nas ima iza sebe 19, 20 i više godina radnog staža, a Vi ste se toliko trudili da donekle sredite stanje u Bujanovcu sa ciljem da srpski narod ostane na ovim prostorima. Na ovaj način naš opstanak je doveden u pitanje“, kažu u pismu radnici, primećujući da je na delu „vranjska politika, da nas nema na ovim prostorima“!?
     – Rukovodstvo fabrike od direktora do poslednjeg šefa čine Vranjanci, a na poslednjim izborima 2000. godine, primljen je svaki radnik koji je bio u SPS-u. Oni su i ostali da rade. Želimo o tome da razgovaramo sa Vama, ovde u Skupštinskj Sali, pred novinarima, predlažu otpušteni radnici, napominjući da „sledi otpuštanje još radnika“ i da su, pismo ovakve sadržine poslali premijeru Srbije Zoranu Živkoviću, predsedniku HK „Simpo“ Draganu Tomiću, generalnom direktoru Milanu Nikoliću, predstavnicima političkih stranka, i sredstvima informisanja.

     „Politika“ –10. jun  2003.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popular Articles