четвртак, април 25, 2024

Top 5 Ove Nedelje

Related Posts

58 – (POD) SEĆANJA: DVADESET GODINA BUJANOVAČKE BANJE „VRELO“

Ono što se desi danas, sutra će već biti juče. Mnogo toga se dogodilo „juče“. Danas se sećamo nečega, nešto je izbledelo. Novinski tekstovi na požutelom listu mogu podsetiti na mnoga dešavanja iz naše ne tako davne prošlosti. Iz raznih oblasti života. Lepa, ali i ona koja to nisu. Ostao je trag. Neizbrisiv. Tek da se vidi  kakvi smo bili, šta smo postigli, šta smo rekli, jesmo li i koliko smo nostalgični…Bu Press će narednih dana, nedelja i meseci objavljivati bez posebnog redosleda i selektiranja po oblastima i datumima, originalne tekstove koje su svetlost dana ugledale na stranicama uvaženih srpskih štampanih medija. Radi (pod) sećanja na „juče“…

Čekaju milionitog gosta

Bujanovac – U poredjenju sa drugim banjama u Srbiji, koje su proslavile, ili će proslaviti 50, 100, 150, i više godina postojanja i rada, mi smo „dete koje počinje da hoda“, samim tim, još uvek bolujemo od dečijih bolesti, ali smo na dobrom putu da odrastemo i pre vremena zbog pozitivnog iskustva koje smo stekli tokom ovih 20 godina odrastanja. Zahvaljujući izdašnosti prirode koja nije škrtarila na ovom području, uspešnosti u lečenju i rehabilitaciji pacijenata, dobroj kadrtovskoj politici i izuzetno agresivnom marketinškom pristupu, uspeli smo da za relativno kratak vremenski period stanemo u red najpoznatijih banjskih lečilišta u našoj zemlji, čak ispred onih mnogo starijih od nas – kaže za naš list Tomislav Mitić, direktor Holding kompanije Bujanovačka Banja „Vrelo“.
      – Budući da su naši pacijenti hronični bolesnici, a njihovo lečenje i oporavak traje više godina, samim tim imamo goste koji nam redovno dolaze desetak i više godina unazad. Ali, to i više nisu gosti, to su članovi naše velike i složne porodice. Oni već znaju ko će ih primiti na recepciji, kod kog lekara će se lečiti, koji će terapeut raditi vežbe sa njima, ko će ih za kojim stolom posluživati u restoranu, u kojoj će sobi odsesti… A takvih je iz cele Srbije. Više od 6.000 evidentiranih članova „porodice“, kojima se posle tretmana kod nas, zdravstveno stanje umnogome popravilo. Mnogi od njih su ovde došli na nosilima, sa štakama, a odlazili kući odbacujući pomagala. To su bili naši najlepši rastanci sa njima – ističe Mitić.
     Pored stacionarnog dela sa dvesta ležajeva u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama, koje su tokom godine mahom popunjene, Zavod raspolaže sa dobro opremljenim blokovima za elektro, kinezi, hidro, gasnu i blatnu terapiju, i masažu. Tu su i dva bazena sa toplom mineralnom vodom, teretana, tv sala, restoran kapaciteta 300 mesta i sala za sastanke. Pored Zavoda su tereni za male sportove, kao i otvoreni bazen koji radi tokom letnjih meseci i prebukiran je mališanima. Terapije budno prate troje lekara specijalista fizijatrije, a po potrebi na usluzi su i specijalisti i iz drugih grana medicine..
     – Naš projekat za ovaj vek predvidja mnoge sadržaje koje ćemo priključiti postojećim. Pre svega, moramo što pre da krenemo sa investicijom adaptacije smeštajnog prostora, zamene postojećeg nameštaja u sobama novim. Potrebne su intervencije i u kupatilima, i to ćemo sve uraditi za narednu sezonu. To je prvi prioritet. Ono što dugoročno planiramo je dovodjenje gostiju sa „dubljim“ džepovima. Mislimo na strance, ali i na naše biznismene, koji će pored uživanja u blagodetima prirode, u našoj banji moći da  bez problema komniciraju sa poslovnim prijateljima. To podrazumeva dogradnju smeštajnog prostora apartmanskog tipa. Za proteklih 20 godina kroz našu banju je prošlo, što pacijenata, što gostiju – 800.000 ljudi, što je podatak dostojan poštovanja. Tim više što medju njima ima najviše onih koji su najveći propagatori lekovitih svojstava banje – kaže Mitić.
     – Mi smo trenutno najtraženija banja u Srbiji. Prošle godine smo ostvarili prihod od 78 miliona dinara, a samo 12 miliona smo potrošili državnih para, što će reći, toliko smo naplatili od Zavoda za zdravstveno osiguranje po osnovu usluga pacijentima, koje je Zavod upućivao kod nas. Znači, ostatak su obezbedili oni koji su plaćali „kešom“, gosti koji su mogli da biraju gde će se lečiti svojim novcem.
Srpski Baden-Baden
Bujanovačka banja „Vrelo“ ušla je u sve svetske dravstvene enciklopedije i udžbenike kao jedino prirodno lečilište sa atestom, a Kraljevsko lekarsko društvo Velike Britanije svrstalo je ovu banju medju tri najznačajnije u Evropi. Jan  Uhljarik, ŠEF CENTRA ZA RAZVOJ I KONTROLU BANJA u Slovačkoj je pre nekoliko godina izjavio  da banja „Vrelo“ ima sve preduslove da postane Baden-Baden na Moravi, jer kad bi neko nemačko prirodno lečilište imalo ovakve prirodne faktore, ono bi vrlo brzo proširilo svoje kapacitete da bi dnevno moglo da primi i do 10.000 gostiju.

„Ekspres“ – 1. novembar 2004.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popular Articles