49 – (POD) SEĆANJA: ALBANCI NA JUGU SRBIJE PROSLAVILI 20.GODIŠNJICU NELEGALNOG REFERENDUMA I USVOJILI NOVU DEKLARACIJU

0
1130

Ono što se desi danas, sutra će već biti juče. Mnogo toga se dogodilo „juče“. Danas se sećamo nečega, nešto je izbledelo. Novinski tekstovi na požutelom listu mogu podsetiti na mnoga dešavanja iz naše ne tako davne prošlosti. Iz raznih oblasti života. Lepa, ali i ona koja to nisu. Ostao je trag. Neizbrisiv. Tek da se vidi  kakvi smo bili, šta smo postigli, šta smo rekli, jesmo li i koliko smo nostalgični… Bu Press će narednih dana, nedelja i meseci objavljivati bez posebnog redosleda i selektiranja po oblastima i datumima, originalne tekstove koje su svetlost dana ugledale na stranicama uvaženih srpskih štampanih medija. Radi (pod) sećanja na „juče“…

Ujedinjenje sa Kosovom

Posebno se naglašava obaveza da u slučaju izmene granica sledi angažovanje na spajanju „Preševske doline“ sa zvaničnom Prištinom

BUJANOVAC – Albanski odbornici iz opštinskih skupština Bujanovac, Preševo i Medvedja, njih 66, na svečanoj sednici održanoj u Preševu povodom 20. godišnjice od sprovodjenja nelegalnog referenduma (1.i 2. marta 1992.) usvojili su najnoviju političku deklaraciju, u kojoj od državnih organa Srbije, Kosova, ali i medjunarodne zajednice traže da reše „ogromne i nagomilane probleme Albanaca u „Preševskoj dolini“.
     Sednicu je otvorio Jonuz Musliju, predsednik bujanovačkog lokalnog parlamenta, objašnjavajući razloge zbog kojih je pre dve decenije održan referendum, a tekst političke deklaracije pročitao je Šaip Kamberi, predsednik bujanovačke opštine.
Državna diskriminacija
     Najnovija politička deklaracija donosi se, kako se čulo, „zbog velike zabrinutosti radi iseljavanja Albanaca iz „Preševske doline“, kao posledice državne diskriminacije i ogrmne militarizacije, gonjenja, hapšenja i pretresa nad bivšim učesnicima OVPMB (takozvana Oslobodilačka vojska Preševa, Medvedje i Bujanovca) i nepoštovanja Končuljskog sporazuma.
     U političkoj deklaraciji, koja je jednoglasno usvojena, potvrdjuje se stav iznet u političkoj platformi 2006. godine za poštovanje volje stanovništva iskazane na referendumu 1992. godine i daje podrška definisanim prncipima statusa Kosova. Posebno se naglašava obaveza da u slučaju izmene eventualnih granica sledi angažovanje na ujedinjenju „Preševske doline“ sa Kosovom.
Kolektivna prava
     U deklaraciji se „od ovlašćenih u Beogradu zahteva početak pravog dijaloga sa legitimnim predstavcnicima Albanaca o eliminisanju svih uzroka i posledica političke, ekonomske i socijalne diskriminacije „, i pozivaju se „institucije medjunarodne zajednice, posebno Evropske unije, da upotrebe sve zakonske, političke i diplomatske mehanizme, kojima će uticati na ovlašćene u Beogradu da prekinu sa diskriminacijom Albanaca, a počnu primenu afirmativnih političkih mera, koje bi trebalo da imaju za cilj postavljanje jedinstvenih regionalnih standarda za individualna i kolektivna prava“.

Obavezuje ih referendum

Referendum Albanaca u opštinama Bujanovac, Preševo i Medvedja održan je 1.i 2. marta 1992. godine.  Od 47.000 koliko se odazvalo na taj nelegalni referendum, 95 odsto se izjasnilo da je za teritorijalnu, političku i kulturnu autonomiju ovih opština, sa pravom pripajanja Kosovu. Ovi stavovi ponovljeni su u platformi usvojenoj 14. Januara 2006. godine o autonomiji u sastavu Srbije, „jer je to u duhu evroatlantskih procesa…“ Posle toga, gotovo svi albanski lideri iz „Preševske doline“ (izraz koji Albanci koriste umesto jug Srbije ili Pčinjski okrug), ponavljaju da će politika Albanaca  biti proporcionalna ponašanju Srba na Kosovu, jer ih na to obavezuje usvojeni stavovi na referendumu i u deklaraciji.

„Pravda“ – 2. mart  2012.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here