субота, јул 27, 2024

Top 5 Ove Nedelje

Related Posts

39 – (POD) SEĆANJA – KOŠARKAŠKI BUM NA „JUŽNOJ PRUZI“ – BUJANOVAČKI „PLEJ 017“

Ono što se desi danas, sutra će već biti juče. Mnogo toga se dogodilo „juče“. Danas se sećamo nečega, nešto je izbledelo. Novinski tekstovi na požutelom listu mogu podsetiti na mnoga dešavanja iz naše ne tako davne prošlosti. Iz raznih oblasti života. Lepa, ali i ona koja to nisu. Ostao je trag. Neizbrisiv. Tek da se vidi  kakvi smo bili, šta smo postigli, šta smo rekli, jesmo li i koliko smo nostalgični… Bu Press će narednih dana, nedelja i meseci objavljivati bez posebnog redosleda i selektiranja po oblastima i datumima, originalne tekstove koje su svetlost dana ugledale na stranicama uvaženih srpskih štampanih medija. Radi (pod) sećanja na „juče“…

 STAJIĆEVO BASKET ČUDO

Proletos, u Beogradu, čestitke i priznanje da su bolji, uputili su im vršnjaci Crvene zvezde, pre desetak dana to isto učinili su i njihovi novi drugari iz Partizana. Mladji pioniri bujanovačkog Košarkaškog kluba Plej 017, i na svom drugom gostovanju u srpskoj prestonici pokazali su raskošan talenat i potvrdili da su pravi košarkaški predstavnici „južne pruge“, na kojoj su, u selekciji pionira – bez premca.
     Bujanovački klinci, njih 30, godinama treniraju pod budnim okom Nenada Stajića, doskorašnjeg košarkaša, trenera i aktuelnog direktora SC „Mladost“, inače koordinatora svih selekcija u jedinstvenoj Školi košarke Plej 017 u Bujanovcu, u kojoj redovno trenira preko 150 klinaca i klinceza, od mini basket vrtića, do starijih pionirki.
     Mladji pioniri, čiju su snagu osetili i budući asovi beogradskih košarkaških giganata, u prvenstvu Regiona 8 – Leskovac, posle četiri odigrana kola imaju maksimalan broj bodova, uz impozantnu koš razliku – plus 155. Na njihovim utakmicama okupi se i preko 500 gledalaca, uživajući u majstorijama malenih čarobnjaka, starosti 10-12 godina. Zanimljivo i veoma preporučljivo – pred svaku utakmicu sledi intoniranje himne – Bože pravde.
     Za mladjim pionirima, po uspesima ne zaostaju mini basket klinci (rodjeni 2003. I mladji). Naprotiv. Košgeterski su raspoloženiji od starijih drugara. Svoje protivnike pobedjuju sa 50 i više koševa razlike! Takodje imaju četiri pobede, vode ubedljivo na tabeli i na putu su da odbrane titulu šampiona. U klubu ih trenira oko 40. Najčešće su u društvu i na treninzima sa klincezama, vršnjakinjama iz selekcije mini basket devojčice, koje po prvi put u istoriji bujanovačke košarke učestvuju u takmičenju. I pored jednog poraza, uz tri pobede, imaju šansu da osvoje prvenstvo, što bi bio uspeh dostojan divljenja.
     Pionirke Olej 017, klinceze rodjene 1999. I mladje, nisu osetile slast pobede u prethodnih šest prvenstvenih kola, što se ne tumači kao neuspeh za glavobolju. Po prvi put učestvuju u ligi, najmladje su (12-13 godina) i ova sezona biće veliko iskustvo za njih oko 30.
     – Pored toga što su dobri košarkaši, članovi naših selekcija su i odlikaši. Samo za takve ima mesta u klubu, u kojem zajedno treniraju i igraju pripadnici srpske, romske i albanske zajednice, po čemu je specifičan na ovim našim prostorima – kaže Nenad Stajić, apostrofirajući imena trenera koji doslovce žive za selkekcije sa kojima rade: Sladjan Videnović i Aleksandar Guševski (mini basket vrtić), Sanja Nakić (mini basket devojčice i pionirke), Dragan Milić i Marjan Jovanović (mini basket dečaci).
     I na kraju ove simpatične priče neverovatna istina: Košarkaški klub „Plej 017“ za svoj rad i takmičenje ne dobija ni dinara iz opštinskog budžeta.
     – Da nije pomogla Švajcarska kancelarija za saradnju u Srbiji SDC, ne bismo mogli da se takmičimo. Oni su prepoznali naše kvalitete, opština u kojoj živimo i koju predstavljamo u najboljem svetlu – nije. Nadamo se da će nas se nadležni najzad setiti i dodeliti nam neophodna novčana sredstva – glasom punim gorčine zaključuje Stajić.

 „Žurnal“ – 12. decembar 2013.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popular Articles