13- (POD) SEĆANJA: CRKVENI ODBOR SELA BOŽINJEVAC TUŽIO VLADIKU PAHOMIJA

0
1338

Ono što se desi danas, sutra će već biti juče. Mnogo toga se dogodilo „juče“. Danas se sećamo nečega, nešto je izbledelo. Novinski tekstovi na požutelom listu mogu podsetiti na mnoga dešavanja iz naše ne tako davne prošlosti. Iz raznih oblasti života. Lepa, ali i ona koja to nisu. Ostao je trag. Neizbrisiv. Tek da se vidi  kakvi smo bili, šta smo postigli, šta smo rekli, jesmo li i koliko smo nostalgični… Bu Press će narednih dana, nedelja i meseci objavljivati bez posebnog redosleda i selektiranja po oblastima i datumima, originalne tekstove koje su svetlost dana ugledale na stranicama uvaženih srpskih štampanih medija. Radi (pod) sećanja na „juče“…

 

Gradnja seoske crkve završila na sudu

Bujanovac – Kada je 10. oktobra 1999. u prisustvu velikog broja vernika i sveštenih lica vladika vranjski Pahomije blagoslovio početak izgradnje hrama – Sabora svih srpskih svetitelja u selu Božinjevac, nadomak Bujanovca, niko nije mogao ni da pretpostavi da će devet godina kasnije čitava stvar završiti na sudu.
     Nedavno je osmočlani crkveni odbor Božinjevca podneo tužbu protiv Tomislava Gačića – vladike Pahomija, tereteći ga, izmedju ostalog, da je sklopio štetan ugovor, čime je sprečio stavljanje u funkciju objekta koji je skoro 70 odsto završen.
     Ovlašćeni predstavnici sela koje godinama zastupa jedan od najstarijih žitelja, 78. godišnji Aleksandar Tasić, idejni tvorac za izgradnju crkve u Božinjevcu, ujedno i predsednik odbora, smatraju da crkvu treba da završi onaj koji ju je započeo, a kasnije, naravno, ona bi služila svojoj svrsi. A na do sada završenim radovima najviše su bili angažovani članovi Aleksandrove porodice, predvodjene njegovim sinom Nenadom, koji je bio glavni majstor.
            – Crkva, a pre svih vladika Pahomije optužuju me da sam uzurpirao pravo na izgradnju hrama u selu, sumnjajući i u nekakve pronevere, a za to vreme on nije priložio ni dinar, ni evro. Tačno je da je na dosadašnjoj izgradnji glavni majstor bio moj sin Nenad, ali ono što je on uradio „kapu mu skidaju“ najcenjenije arhitekte sa ovog područja, koji su obišli budući hram. Priznajem, svesno sam „zaobišao“ nekakve tendere i ponude, jer sam u usmenim razgovorima saznao da bi nas izgradnja tako mnogo više koštala. Izdejstvovao sam i da vlasnici parcela na kojima se gradi crkva ustupe zemljište bez naknade. Vlada je na račun našeg crkvenog odbora uplatila tri miliona dinara. Tim parama, i sredstvima donatora i opštine, uradili smo tri četvrtine posla. Sada nam vladika Pahomije ne daje 3.254.000 dinara, koje je Ministarstvo vera uplatilo Eparhiji vranjskoj, da mi, koji smo započeli, i završimo crkvu do kraja. Smatramo da je ugovor koji je sklopio sa izvodjačem radova – firmom „Noveko“ iz Vranja, na iznos veći od milion dinara od dobijene sume, štetan. Radnici iz te firme su došli da nastave radove, mi smo im objasnili o čemu se radi i oni su otišli – objašnjava za naš list Aleksandar Tasić, naglašavajući da je svestan činjenice da se, prema zakonu, izvodjači radova biraju posle raspisanog tendera, da je vlasnik crkve Eparhija vranjska, da je sve drugo nelegalno, kao i da mu je poznato kako se priča da je sve oko izgradnje crkve stavio pod okrilje porodice.
            Inače, prozvani vladika Pahomije, a ni ljudi iz Eparhije vranjske nisu bili dostupni za komentar u vezi sa ovim slučajem.
            Kada će se nastaviti pre dve godine stopirana izgradnja crkve u Božinjevcu, zavisi od konačne odluke suda. Za sada radovi miruju. Vernici iz više od 130 božinjevačkih domaćinstava, kao i oni koji su se odselili, nestrpljivo čekaju konačan ulazak u svoju crkvu. I komentarišu: sve ovo su naša – srpska posla…!

 „Politika“ – 2.  septembar 2008.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here