14-(POD) SEĆANJA: BUJANOVAČKA BANJA “VRELO”

0
1467

Ono što se desi danas, sutra će već biti juče. Mnogo toga se dogodilo „juče“. Danas se sećamo nečega, nešto je izbledelo. Novinski tekstovi na požutelom listu mogu podsetiti na mnoga dešavanja iz naše ne tako davne prošlosti. Iz raznih oblasti života. Lepa, ali i ona koja to nisu. Ostao je trag. Neizbrisiv. Tek da se vidi kakvi smo bili, šta smo postigli, šta smo rekli, jesmo li i koliko smo nostalgični… Bu Press će narednih dana, nedelja i meseci objavljivati bez posebnog redosleda i selektiranja po oblastima i datumima, originalne tekstove koje su svetlost dana ugledale na stranicama uvaženih srpskih štampanih medija. Radi (pod)sećanja na „juče“… 

Lek za zdravo telo

Pansion 893 dinara, popunjeno do septembra

Bujanovac- Pored samog magistralnog puta (nekadašnjeg autoputa „Bratstvo jedinstvo“) Beograd – Skoplje – Atina, locirana je i nadaleko poznata i priznata Bujanovačka Banja „Vrelo“, od Kraljevskog lekarskog društva Velike britanije pre nekoliko godina uvrštena medju tri najpoznatija lečilišta u Evropi. Po karakteristikama lokaliteta na kome se nalazi ona je jedinstvena na starom kontrinentu jer su ovde izdašnošću prirode spojena tri jedinstvena faktora: topla mineralna voda, lekovito blato i prirodni gas ugljen – dioksid. Uz korišćenje najsavremenije opreme tim stručnjaka pomaže u lečenju reumatskih oboljenja, kožnih bolesti, ginekoloških oboljenja, nekih oblika steriliteta, oboljenja perifernih krvnih sudova i postoperativnog stanja pacijenata, koji se posle boravka u „Vrelu“ osećaju kao da su se ponovo rodili. I uvek se vraćaju svojoj Banji „Vrelo“. I tako već 18 godina, koliko je prošlo od otvaranja vrata modernog banjskog stacionara ljudima iz celog sveta, koji lek za svoje bolesti traže, a velika većina njih i nadje u ovoj banji.
      A pre izgradnje stacionara, koji mnogi nazivaju i hotel, zbog visoke kategorije sobe za smeštaj pacijenata i gostiju (200 ležaja) i pratećih objekata (TV sale, teretne, dve sale za ručavanje), bazena za kupanje (dva zatvorena i jedan otvoreni), terena za tenis, kada za podvodnu masažu, i potkožno ubrizgavanje uglen-dioksida, prostorija za direktno nanošenje na obolelo mesto lekovitog peloida, na ovom mestu se nalazi velika bara u čijem je središtu izvirala topla voda u kojoj se kupalo na hiljade obolelih. Priča govori da je „najzaslužniji“ za otkrivanje lekovitih svojstava vode bio konj, vlasništvo nekog čoveka iz obližnjeg Rakovca. Neizlečivo bolestan, sa ranama po celom telu, osetivši da mu gazda sprema egzekuciju konj se otrgao i nekako dovukao do baruštine. Ostalo kao u bajci – rane kao rukom odnesene, popijena voda u potpunosti povratila konja, koji se izlečen vratio svom gazdi, a ovaj svojim očima nije mogao da veruje…
      No, ta priča izgleda da nije ostavila neki poseban utisak na zvaničnu medicinu i aktuelnu vlast koja je šezdesetih godina ovako „divlje“ banjsko lečenje proglasila nadrilekarstvom. Baruština koja „čini čuda“ ogradjena je bodljikavom žicom, a kupači koji su osetili lekovita svojstva vode i nastavili da dolaze rasterivani su uz pomoć policije.
      Ta vremena zabluda su prošla. Na sreću. Ušlo se u projekat izgradnje modernog zdanja u kome se pacijenti leče po zvanično priznatim medicinskim metodama.
      – Mnogo toga smo preturili preko glave u proteklih 18 godina. Danas Banja „Vrelo“ predstavlja modernu srpsku banju, sa referencama koje su na svetskom nivou, s primetnim ponosom ističe Tomislav Mitić, generalni direktor. I nastavlja. Danas nema knjige o banjama gde mi ne zauzimamo značajan prostor. A koliko je ova banja atraktivna govori podatak da je od početka godine prepuna pacijenata i gostiju. Praktično, nije bilo ni kreveta viška i ostvareno je preko 13 hiljada noćenja. Rezervacije stižu svakodnevno. Do septembra smo „zauzeti“. Treba reći da  ovde cene nisu promenjene od prošle godine. Kompletan dnevni pansion sa spavanjem u dvokrevetnoj sobi iznosi 893 dinara, u jednokrevetnoj 1.240 dinara.
      Direktor Mitić izražava zadovoljstvo povratkom radnika u banju, koji će posredstvom sindikalnih organizacija ponovo dolaziti ovde na rekreaciju i oporavak. Ugovori o tome potpisani su sa vranjskim „Simpom“ i pirotskim „Tigrom“. Očekuje i povratak stranaca koji su ranijih godina često ovde odsedali. Stvara se povoljna klima i mislim da će naši gosti ponovo biti Englezi, Francuzi, Grci… Mi smo odavno u Evropi, nadam se da će Evropa doći kod nas, ističe.
      Naravno, u „Vrelu“ izražavaju zahvalnost Vladi Srbije i Koordinacionom telu za opštine Bujanovac, Preševo i Medvedja, zbog pružene pomoći i dobre saradnje u razvoju ovog lečilišta. – Očekujemo i u ovoj godini značajna finansijska sredstva iz republičkog budžeta kako bi mogli da proširimo kapacitete i omogućimo većem broju pacijenata da se kod nas leče, ali i onima koji ovde dolaze da se odmore, rekreiraju i u Banji „Vrelo“ nadju lek za svoje telo, kaže Mitić.
      Uobičajeno veliki pesimisti u pogledu svog izlečenja prilikom dolaska, kada odlaze pacijenti zrače optimizmom. Bilo je slučajeva kada su dolazili u invalidskim kolicima, odlazili čak i bez štapa.

„Politika“ – 20. avgust  2003.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here