USAID – SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

0
1771

AMERIČKA POMOĆ PREŠEVU OBEZBEDILA DUGOROČNO I POUZDANO VODOSNABDEVANJE

Preševo, Bujanovac, 5. decembrar 2017. (Bupress) – Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), agencija američke vlade, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Vlada Srbije, svečano su pustili u rad novi rezervoar kapaciteta 1.000 kubnih metara i obnovljeni rezervoar kapaciteta 500 kubnih metara u Preševu.
“Američka vlada obezbedila je 1,3 miliona dolara kako bi pomogla oporavak opština koje su najviše pogođene migrantskom krizom i kako bi podržala njihov održivi razvoj”, rekao američki ambasador Kajl Skat. “U Preševu, USAID je obezbedio 200.000 dolara a opština Preševo dodatnih 160.000 dolara, kako bi se izgradio novi rezervoar i obnovio postojeći. Zajedno, ova dva rezervoara obezbeđuju pouzdano snabdevanje pijaćom vodom u dovoljnim količinama kako za stanovnike opštine tako i za migrante koji borave u prihvatnom centru”.
“Preševo je podnelo veliko breme migracionog pritiska i lokalna infrastruktura je dodatno amortizovana zbog toga. Lokalno stanovništvo, kao i cela Srbija, pokazali su veliku solidarnost sa migrantima, uprkos strahu da će ovoliki njihov priliv ugroziti lokalni razvoj”, rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.
“Drago mi je da je opština Preševo krenula da radi na rešavanju problema vodosnabdevanja sa kojim se borimo već dugi niz godina. Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja novog rezervoara, predstavljaju ključni prvi korak ka kvalitetnijem i pouzdanijem snabdevanju vodom, čime poboljšavamo uslove života kako za lokalno stanovništvo, tako i za migrante”, rekao je bivši predsednik opštine Preševo i predsednik Privremenog organa Šćiprim Arifi. “Pored toga, rešavanjem ovog dugoročnog problema omogućićemo i bolje uslove za ekonomski razvoj naše lokalne zajednice”, dodao je Arifi.
USAID je takođe pomogao Preševu da unapredi upravljanje otpadom. U saradnji sa javnim preduzećem Moravica, USAID je selu Miratovac obezbedio 1.000 kanti za otpatke.
Rezervoar u Preševu deo je USAID-ovog Projekta za jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za reagovanje na migrantsku krizu, koji sprovodi UNDP. Projekat pomaže da se unaprede javne usluge i infrastruktura u opštinama koje su najviše pogođene migrantskom krizom, stoji na kraju saopštenja USAID-a.
Izvor i foto:Ninamedija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here