AMBASADOR EU SEM FABRICI U PRVOJ POSETI JUGU SRBIJE

0
2692

Moj glavni posao ovde je da pomognem Srbiji da postane članica EU

Bujanovac, 4.decembar 2017. (BuPress) – Prvu posetu jugu Srbije, tačnije Vranju i Bujanovcu, šef Delegacije Evropske unije (EU) u našoj zemlji, ambasador Sem Fabrici otpočeo je u Vranju gde je zajedno sa gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem obišao Slobodnu zonu Bunuševac, čiji je infrastrukturni razvoj, u proteklih sedam godina, kroz finansiranje izrade planske i tehničke dokumentacije, EU podržala sa preko 700.000 evra. Šef Delegacije EU obišao je i radove na završetku hirurškog bloka pri vranjskoj bolnici za koje je EU izdvojila 2,8 miliona evra, a koji će, kako je istaknuto, značajno unaprediti kvalitet zdravstvenih usluga koje ova zdravstvena ustanova pruža za preko 250.000 stanovnika Pčinjskog okruga. I u Vranju, popodne i u Bujanovcu, u fokusu interesovanja visokog gosta bili su projekti koje u ovim gradovima finansira Evropska unija a koji doprinose razvoju infrastrukture, podsticaju konkurentnosti lokalnih ekonomija i otvaranju novih radnih mesta, kao i unapređenju zdravstvenih usluga. Ambasador Fabrici je u Vranju najavio nove projekte koji će biti finansirani kroz fondove EU, počeće već januara 2018. godine pod nazivom “EU PRO”. Biće to, čulo se, program usredsređen na poslovni i ekonomski razvoj.
Ambasador Fabrici posetio je u Bujanovcu Odeljenje subotičkog Ekonomskog fakulteta gde se sastao i razgovarao sa dekanom Aleksandrom Gruborom, kao i studentima ove visokoškolske ustanove, čiju je izgradnju EU u partnerstvu sa Vladom Švajcarske preko razvojnog programa Evropski progres, finansirala sa preko 800.000 evra, dok je Vlada Republike Srbije kroz opštinu Bujanovac i KT učestvovala sa 208.000 evra.
“U razgovoru sa profesorom Stankovićem rekao sam da je moj glavni posao ovde da pomognem Srbiji da se približi Evropskoj uniji, naravno da je glavni cilj da se priključi i postane deo Evropske zajednice…”, istakao je ambasador Fabrici posle sastanka sa predsednikom Koordinacionog tela dr Zoranom Stankovićem, koji je podsetio da je “Međunarodna zajednica u proteklom periodu na ovim prostorima investirala oko 35 miliona evra, a da je samo preko Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa, u ove tri opštine oko 60 miliona evra za infrastrukturne objekte.  Po protokolu posete, njegova ekselencija Fabrici, sastao se i sa Šaipom Kamberijem, predsednikom opštine Bujanovac koji je nakon sastanka izjavio: „Opšta konstatacija razgovora sa ambasadorom Fabricijem je da jedino saradnja sa delegacijom EU, ukupno sa medjunarodonom zajednicom ali sa domaćim institucijma može doprineti rešavanju problema naših gradjana“.
Posetu Bujanovcu ambasador Fabrici završio je sastankom Odbora zainteresovanih strana za projekat odeljenja Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu.
Foto: Bupress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here