DVODNEVNA POSETA BUJANOVAČKIH STUDENATA BEOGRADU

0
1765

Stručna ekskurzija u organizaciji OEBS-a

Bujanovac, 8.decembar 2017. (Bupress) – Studentski parlament Ekonomskog fakulteta Subotica, odeljenja u Bujanovcu je u saradnji i uz finansijsku podršku kancelarije OEBS-a u Bujanovcu organizovao stručnu ekskurziju na relaciji Bujanovac-Beograd, sa planiranim posetama kancelariji Misije OEBS-a, kancelariji Koordinacionog tela za Jug Srbije, Muzeju savremene umetnosti, Privrednoj komori Srbije i Narodnoj banci Srbije. Prvog dana boravka (07.12.) studenti su posetili kancelariju OEBS-a, gde su ih primili ambasador Andrea Oricio, šef Misije OEBS-a, ali i Djakomo Bosisio, koordinator kancelarije OEBS-a u Bujanovcu. Nakon prijatnog boravka i razgovora sa ambasadorom i predavanja na temu „korupcija“, sledeća poseta je bila Koordinacionom telu za Jug Srbije, gde su studenti imali priliku da razgovaraju sa profesorom dr Zoranom Stankovićem i Katarinom Obradović, pomoćnicom ministra (sektor za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva), o trenutnoj situaciji na jugu Srbije i mogucnosti zaposlenja nakon diplomiranja. Pošto je studentima poželeo dobrodošlicu, predsednik Koordinacionog tela je podsetio da Odeljenje subotičkog Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu do sada ima 89 diplomiranih studenata, kao i da je je stav Koordinacionog tela da bi 20 svršenih studenata tog fakulteta treblo da bude primljeno u radni odnos na fakultetu u Bujanovcu, kao i u firmama i lokalnim samoupravama Preševa, Bujanovca i Medveđe. Stanković je kazao da bi Odeljenje u Bujanovcu trebalo, za deset do petnaest godina, da postane samostalan fakultet sa svojim kadrom, koji bi uključivao najbolje svršene studente fakulteta u Bujanovcu. On je posavetovao prisutne studente da nakon završetka studija treba da nastave da rade, da se usavršavaju i povezuju, dodavši da je Koordinaciono telo tu da im pomogne.
Stanković je istakao da prisutni studenti treba da unesu ekonomski boljitak na prostor opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, jer u toj oblasti trenutno nema stručnjaka koji su potrebni. Zamolio je studente za njihovu saradnju, odnosno da se obrate Koordinacionom telu za pomoć kada nešto ne budu znali da urade. Naglasio je da država ima obavezu da im ukaže šansu, i da će se Koordinaciono telo, zajedno sa lokalnim samoupravama, potruditi da se data obećanja realizuju.
Danas, drugog dana boravka u Beogradu bujanovački studenti posetili su Privrednu komoru Srbije i Narodnu Banku Srbije, gde su imali priliku da se informišu o temama iz oblasti ekonomije. Naravno, kao i jučerašnji prvi dan i ovaj drugi dan posete ostavio je snažne utiske kod budućih bujanovačkih stručnjaka iz ekonomije.

Izvor:KT, foto:Bupress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here