SARADNJA RUSKIH I SRPSKIH ANIMATORA

0
1531

Bajke u crtanim filmovima

Vranje, 14.mart 2017. (V.Pešić za BuPres) – Golobradi crtači poznate svetske Škole animiranog filma (ŠAF) u Vranju privode kraju izradu dva crtača sa tematikama iz ruskih bajki.
Animatori iz Novosibirska u Rusiji angaživani su na autorizaciji animiranog filma iz srpskih bajkovitih štiva. Uspostavljena je internacionalna umetnička saradnja, jer su stvaraoci animiranih filmova u Vranju prihvatili inicijativu i ponudu vršnjaka iz Rusije da razmene crtaće sa temama bajki iz svojih zemalja.
– Sa velikim zadovoljstvom prihvatili smo inicijativu i predlog ruskih kolega da osmislimo animirane filmove sa  temama iz njihove zemlje i Srbije. Značajna internacionalna saradnja doprineće medjusobnom upoznavanju kultura u zbližavanju mladih Rusije i Srbije. U našem studiju u Vranju uradili smo filmove “Muvin dvorac” i “Deda i zlatna ribica”. Ruski animatori predstaviće se jednim filmom. Premijerne projekcije objedinjenih filmova biće održane u Vranju i Novosibirsku, rekao je direktor Škole animiranog filma Miroslav Djerić.
Najbolja srpska škola dečije animacije u Vranju utemeljena je 1986.godine. Prvi film najpoznatijeg vranjskog brenda je “Kutija”, koja je uradjena 1987.godine. Kroz Školu animiranog filma u Vranju prošlo je više od 1.500 polaznika, koji su iza sebe ostavili preko 200 crtaća u različitim tehnikama. Rasadnik sličnih škola u Srbiji iz Vranja član je svetske organizacije Asifa.

Foto: V.Pesic

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here