GRAD VRANJE PREUZEO POSRNULOG FARMACEUTSKOG GUBITAŠA

0
1861

Nova ustanova, stari problemi

Vranje, 14.mart 2017. (V.Pešić za BuPress)  Posrnula farmaceutska kuća sa preko 100 zaposlenih od 14.marta nije više apotekarska, već medicinska ustanova, odlučilo je Gradsko veče u Vranju.
Naprednjačka vlada odlučila je da osnuje Zdravstvenu ustanovu “Apoteka Vranje”, koju će uskoro aminovati parlament lokalne zajednice. Portparol Gradskog veća Zorica Jović izjavila je da je lokalna samouprava preuzela osnivačka prava nad dosadašnjom apotekarskom ustanovom. Posle osnivanja zdravstvene ustanove, biće umrežene sve državne apoteke na teritoriji Pčinjskog okruga, koje će biti pod ingerencijom osnivača u Vranju.
Zbog zdravstvene zaštite stanovnišva, opštinske vlasti u Preševu, Trgovištu, Vladičinom Hanu, Surdulici i Bosilegradu ugovorom će se obavezati da finansiraju apoteke na svojim teritorijama. U narednih mesec dana lokalne samouprave u pomenutim opštinama treba da promene odluke o trošenju ovogodišnjih budžeta, kako bi mogle da finansiraju tamošnje apoteke. Grad će kao osnivač regionalne zdravstvene ustanove zaključivati ugovore  o finansiranju apotekarskih jedinica sa vlastima pomenutih opštinskih zajednica.
Kao zdravstvena ustanova apotekarska kuća poslovala je od 2007. do 2015. godine. Posle sedam godina postala je apotekarska ustanova. Sve do 14.marta ove godine.. Nove statusne promene treba da budu u funkciji spasa i oporavka vranjskog farmaceutskog preduzeća, koje zbog višegodišnjih finansijskih dubioza u kasi imaju minus od 170 miliona dinara.
– Gradsko i novo rukovodstvo Apoteke uspelo je da spreči dalje propadanje nekada uspešne farmaceutske kuće. Racionalnijim poslovanjem zaustavljeno je gomilanje gubitaka, koji su mesečno iznosili od dva do četiri miliona dinara. Apoteka je zapala u nezavidnu finansijsku situaciju zbog štetnih ugovora. Poslovanje je sada racionalnije, jer rukovodstvo Apoteke sa farmaceutskim kućama ugovara povoljnije nabavke medikamenata i drugih proizvoda. Odlučni smo u nastojanju da pomognemo i Apoteku izbavimo iz loše finansijske situacije, rekao je pomoćnik gradonačelnika i koordinator radne grupe za ispitivanje poslovanja u ovoj ustanovi dr Aleksandar Stajić.

Foto: V.P.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here