IGRA ŽIVOTA I SMRTI – NOVINARKA VALENTINA ZAREV OSVAJA SUROVE SVETSKE VISOVE

0
1918

Božanski osećaj na krovu

Surdulica, 16.januar 2017. (V.Pešić za BuPress) – Uz svakodnevne novinarske poslove u Surdulici, Valentina Zarev (53) zaokupljena je odlaskom u Tanzaniju, gde sa srpskom ekspedicijom sredinom februara treba da pokori krov Afrike Kilimandžaro i na 5.895 metara zabode državnu trobojku.
Žena avanturista i pustolov divila se u detinjstvu znamenitom pripovedačkom štivu pisca Ernesta Hemingveja “Snegovi Kilimandžara”, kojima ide u pohode. Zbog skromne novinarske plate, surdulička visokogorka za odlazak i uspon na opasnu planinu nije mogla da ušpara 3.500 evra. Verovatno će da se uzajmi i o svom trošku u Tanzaniji boravi od  4. do 16. februara, jer se sponzori nisu oglasili.
Uspon na najviše vrhove je opasan. Svaka greška može da bude kobna. Osvajanje najviših vrhova zahteva hrabrost, upornost, kondiciju, velika odricanja, naporan trening mnogo vremena i novca. Nezaboravni su to doživljaji. Fantastičan osećaj. Oblaci iznad i ispod. Nema ničeg, samo ti i Bog. Igra je to života i smrti. Uzbudljiva, nezaboravna, ističe osnivač Planinarskog kluba “Strešer” u Surdulici.
Prvi put je obukla planinarsku opremu pre tri godine. Lani je pobola srpsku zastavu na vrh Evrope Elbrus na Kavkazu, visok 5.642 metra. Po kijametu penjanje je trajalo 12 časova. Elbrus je poznat po lavinama, jakim vetrovima i debelom minusu. Jedna je od najopasnijih planina za uspon. Popela se novinarka Tina na najviši vrh Japana Fudžijamu. Bivša sportkistkinja osvojila je sve najviše visove Srbije, Makedonije, Crne Gore i Bugarske.
– Na najvišem planinskom masivu u Africi čekaju me brojni izazovi. Od mesta Aruša kretaćemo se kroz različite klimatske zone. Smenjivaće se tropska i alpska. Kretaćemo se kroz tanzanijsku džunglu. Uspon će trajati šest dana. San svakog planinara avanturiste je da osvoji Kilimandžaro zbog čuvenih snegova i glečera. Na vrhu se nalazi glečer koji je u svoj pripoveci opisao Hemingvej. Sa snežnog vrha Kilimandžara zagledaću se u beskraj crnog kontinenta. Znam da je planina Kilimandžaro surova. Jedinstvena je po raznolikosti avantura koje nudi. Čeka me da savladam džungle, snežne glečere, prostrane snežne padine, izjavila je Valentina Zarev.
Foto: PK „Strešer“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here