NEHUMANI STOČAR – MUČIO STADO NA DEBELOM MINUSU

0
1484

Krave na zaledjenoj utrini

Surdulica, 15.januar 2017. (V.Pešić za BuPress) – Posle negodovanja, burnog reagovanja i prijava meštana Alakinca kod Surdulice, nehumani stočar Aleksandar Ivanović  je po nalogu Komunalne inspekcije vratio sa zaledjene utrine u staju četiri krave i dva teleta.
Goveda su se više od 20 dana nalazila na zavejanoj i zaledjenoj seoskoj livadi. Na debelom minusu jela su seno pomešano balegom u stajnjakom, koje je neodgovorni vlasnik povremeno donosio. Meštani Alakinca tvrde da stočar Aleksandar Ivanović tri godine goveda čuva na seoskoj ledini, jer mu je staja u porodičnom dvorištu navodno prebukirana drugim kravama.
– Po nalogu Komunalne inspekcije 13.januara preduzeta je akcija uklanjanja krava i teladi. Vlasniku su pomogli meštani da goveda vrati u štalu. O svemu sam obavestio republičku Veterinarsku inspekciju, koja će odlučiti da li će protiv vlasnika stada podneti krivičnu prijavu, izjavio je šef Opštinske inspekcije u Surdulici Srba Vučković.
Meštani Alakinca zgražavaju se zbog mučenja goveda i osudju vlasnika ugroženog stada, koje se gladno i žedno na otvorenom zlopati po kijametu i debelom minusu. Krave jesu fascinantni simbol snage i izdržljivosti, ali meštane uznemirava neodgovornost i nehumanost vlasnika. Pogotovo što su krave i dva teleta spavale na vlažnoj i zaledjenoj ledini, po snegu i nevidjenom mrazu. Da bi utoilile žedj, goveda su nogama razbijala led.
– Danima svi pričaju o ovom nemilom slučaju, prijavljuju vlasnika, nema reakcija. Žalosno je i grehota da stoka zimuje na otvorenom. Neverovatno je da se životinje ovako muče. Trebalo bi vlasnika vezati za drvo, da oseti kako je napuštenoj stoki. Valjda će neodgovorni vlasnik da odgovara zbog krivičlnog dela mučenja domaćih životinja, priča ozlojedjeni meštanin Alakinca.
Meštanima Alakinca vlasniku groženog mučenog stada Aleksandar Ivanović pravdao se da u punoj štali već ima desetak krava i da nema mesta za četiri krave i dva teleta. Čak je potvrdio da više od tri godine stoku čuva na utrini.
Foto:D.Milošević

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here