MAJKL DEVENPORT U POSETI BUJANOVCU

0
1624

Evropska podrška unapređenju obrazovanja na jugu Srbije

 Bujanovac, 7.jun 2016. (Bupress)  – Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, amabasador Majkl Davenport i predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, Zoran Stanković razgovarali su danas u Osnovnoj školi Naim Frašeri” u Bujanovcu saučenicima iz albanske zajednice koji su učestvovali u projektu unapređenja znanja srpskog kao nematernjeg jezika. Projekat su finansijski podržale Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES u partnerstvu sa Koordinacionim telom za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.
ambasador„Vi i ja imamo nešto zajedničko, a to je da nam srpski jezik nije maternji, ali gaučimo. Veoma sam srećan što ste na ovom projektu i takmičenjima, ostvarili veoma dobre rezultate i cilj naše današnje posete je upravo to da vidimo šta smo do sada uradili na unapređenju obrazovanja „, rekao je amabasador Davenport prilikom posete školi.
„Istakao bih i da je veoma važno da u Bujanovcu već šestu godinu radi Ekonomski fakultet, a mladi Srbi, Albanci, Romi iz Bujanovca i drugih opština na jugu imaju mogućnost da studiraju na akreditovanom fakultetu po evropskim standardima „, dodao je Davenport.
Ambasador Davenport je đacima na albanskom jeziku poželeo puno uspeha u daljem radu i učenju, a oni su mu pokazali koliko su napredovali u znanju srpskog jezika.
davenport-i-arifiOsnovna škola Naim Frašeri” je jedna od  četiri osnovne škole u opštinama Bujanovac i Preševo u kojima nastavnici srpskog jezika imaju asistente u nastavi sa kojima zajedno rade na unapređenju nivoa znanja srpskog kao nematernjeg među decom iz albanske zajednice. Evropska unija i Vlada Švajcarske su preko Evropskog PROGRESa omogućile i nabavku udžbenika, kao i drugog potrebnog nastavnog materijala.
“Prvi put smo organizovali  školskata kmičenja za učenike i učenice koji uče srpski kao nematernji jezik,  a više od 30 đaka sa područja Bujanovca i Preševa učestvovalo je na Republičkom takmičenju u Novom Sadu i družilo se sa vršnjacima iz Vojvodine”, rekao je prof. dr Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa i dodao da je u planu da se ovaj projekat nastavi.
kamberi-i-davenportAmbasador Davenport imao je danas odvojene susrete i sa novoizabranim predsednicima opština Bujanovac i Preševo, Šaipom Kamberijemi Šćiprimom Arifijem.

 

 

Foto: Ž.M.(Bupress) I EU PROGRES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here