AKCIONI PLAN PREDSTAVLJEN U PRIVREDNOJ KOMORI SRBIJE

0
2285

logo-eu-progres

Lokalne samouprave spremne da uz podršku Vlade ožive proizvodnju nameštaja od masivnog drveta

Beograd, Bujanovac, 8.jun 2016. (EU PROGRES Bupress) – Predstavnici 46 lokalnih samouprava sa jugoistoka i jugozapada Srbije predali su danas Akcioni plan za pozicioniranje Srbije kao zemlje izvoznice nameštaja od masivnog drveta Razvojnoj agenciji Srbije (RAS), koja preuzima vodeću ulogu u njegovom predstavljanju novoj Vladi Republike Srbije.  Podršku izradi Akcionog plana koji je predstavljen u Privrednoj komori Srbije, pružile su Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES, i USAID Projekat održivog lokalnog razvoja.
Akcioni plan sadrži niz mera za povećanje konkurentnosti domaćih proizvođača i podsticanje proizvodnje nameštaja od masiva, imajući u vidu rast tražnje na svetskom, a posebno na evropskom tržištu, sa ciljem da se otvore nova radna mesta i poveća izvoz.
„Ministarstvo privrede je spremno da podrži sve aktivnosti koje doprinose ekonomskom rastu, kao i rastu BDPa i izvoza, a akcioni plan koji je danas predstavljen s jedne strane može da bude u funkciji konsolidovanja rada Javnog preduzeća „Srbija Šume“, a s druge strane da pomogne rad malih i srednjih preuzeća iz drvnoprerađivačkog sektora“, rekao je Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede Vlade Srbije.
Ješa Erčić, direktor sektora industrije i poljoprivrede u Privrednoj komori Srbiji (PKS) potvrdio je podršku PKS oživljavanju proizvodnje nameštaja od masivnog drveta, a posebno je naglasio značaj unapređenja obrazovanja u drvnom sektoru. „Od naredne školske godine u obrazovni sistem biće uveden novi profil -operater za izradu nameštaja, a nastava će biti organizovana kao kooperatvna sa elementima dualnog obrazovanja, a dve tehničke škole u Užicu i Subotici će se sprovodoti ovaj program“, rekao je Erčić.
img_1365Evropska unija i Vlada Švajcarske, kroz aktivnosti Evropskog PROGRESa, pružaju podršku povećanju konkurentnosti lokalnih ekonomija, a saradnja lokalnih samouprava i privatnog sektora uz podršku državnih institucija je preduslov za napredak“, rekao je Grem Tindal, menadžer razvojnog programa Evropski PROGRES i dodao da inicijativa pokazuje da su lokalne samouprave prepoznale svoj drvni potencijal kao prednost i osnovu za ekonomski rast. „Tako će se stvoriti mogućnost za otvaranje novih radnih mesta, što je posebno važno ako znamo da je samo jedna petina ljudi iz nedovoljno razvijenih opština, inače bogatim drvnim potencijalom, zaposlena u drvno-prerađivačkom sektoru.
U nedovoljno razvijenim opštinama u Srbiji nalazi se oko 46% ukupnog šumskog resursa zemlje. Maksimizirajući stepen iskorišćenosti ovih resursa kroz izradu finalnih proizvoda najviše vrednosti, koji se mogu plasirati na svetsko tržište po višim cenama, mi otvaramo mogućnosti za zapošljavanje i rast privatnog sektora, umesto da se najvredniji prirodni resurs Srbije poklanja kao sirovina“, rekao je Milan Pavlović, v.d. direktora USAID/Srbija.
Predstavljajući mere predložene u Akcionom planu, prof. dr Branko Glavonjić, profesor Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu je rekao akcioni plan pruža smernice za unapređenje internih kapaciteta proizvođača proizvoda od drveta sa visokom dodatom vrednošću, kao i niz mera za unapređenje ukupnog poslovnog ambijenta, kao što su jačanje proizvodnih kapaciteta kroz uvođenje tehnoloških unapređenja, unapređenje  obrazovnog sistema i stručnog osposobljavanja u skladu sa potrebama privrede i promovisanje Srbije kao zemlje izvoznice nameštaja od masivnog drveta.
Predajući Akcioni plan direktoru RAS-a Milošu Petroviću u ime 46 lokalnih samouprava, predsednik opštine Tutin, Šemsudin Kučević istakao je da su u pripremi Akcionog plana učestvovali predstavnici lokalnih vlasti, mnogobrojni predstavnici drvnoprerađivačkog sektora i nadležnih državnih institucija, domaći i međunarodni eksperti.
„Cilj podrške drvnoj industriji je podsticanje njene izvozne konkurentnosti, a očekuje se da bi uspešno sprovođenje predviđenih mera moglo da omogući otvaranje više hiljada novih radnih mesta i poveća izvoz na preko 500 miliona dolara godišnje“, istakao je v.d. direktora Razvojne agencije Srbije, Miloš Petrović.
Inicijativu oživljavanja drvne industrije  pokrenuli su USAID Projekat održivog lokalnog razvoja i razvojni program Evropski PROGRES, koji finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske, u partnerstvu sa Razvojnom agencijom Srbije i Privrednom komorom Srbije.
Lokalne samouprave koje su podržale izradu Akcionog plana: Arilje, Bajina Bašta, Bela Palanka, Boljevac, Bor, Brus, Čačak, Čajetina, Ćićevac, Crna Trava, Despotovac, Dimitrovgrad, Gadžin Han, Ivanjica, Knjaževac, Kosjerić, Kraljevo, Krupanj, Kruševac, Kučevo, Kuršumlija, Leskovac, Ljubovija, Loznica, Majdanpek, Mali Zvornik, Niš, Nova Varoš, Novi Pazar, Pirot, Priboj, Prijepolje, Raška, Ražanj, Sjenica, Surdulica, Svrljig, Trgovište, Trstenik, Tutin, Užice, Vladičin Han, Vranje, Vrnjačka Banja, Žagubica, Zaječar.
Foto: EU PROGRES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here