ZAJEDNIČKI ALBUM I FILM MUZIČARA IZ NEMAČKE I SRBIJE

1
1253

MAGIČNI ZVUCI BALKANSKE TRUBE

VLADIČIN HAN, 26.april 2016.  (za BUpress Veselin Pešić) – Prestižni bleh orkestar Bojana Krstića iz Vladičinog Hana ovih dana snimio je sa bendom “Mr Žarko” iz Berlina zajednički album i dokumentarni film o zvuku trube sa juga Srbije.
Na CD-u jedanaestočlane muzičke družine kapelnbika Bojana Krstića, prošlogodišnjeg osvajača zlatne trube i više strukog pobednika u Guči, snimljeno je sedam numera u savremenom etno aranžmanu kompozitora i producenata iz Nemačke. Saradnju izmedju školovanih muzičara iz Nemačke i samoukih trubača iz Vladičinog Hana utemeljio je profesionalni muzičar u Berlinu Žarko Jovašević iz Čačka.
bojan-krsticModernim aranžmanima nemačkih muzičara i producenata, zvukom južno srbijanske trube predstavljen je deo zanimljive osobene i bogate kulturne baštine Balkana. Očekujemo da će album biti dobro prihvaćen u Srbiji i inostranstvu. Zvuk srpske trube je poseban i jedinstven u svetu. Verujem da će zajednički album magični zvuk limenih instrumenata da približi publici u svetu. Na albumu sa sedam kompozicija Žarka Jovaševića izražen spoj zvuka trube i džeza. Impozantan je i dokumentarni film nemačkih autora o srpskom i balkanskoj muzici i trubaštvu. Sa nestrpljenjem očekujemo štampanje CD-a, jer predstoji realizacija projekta zajedničkih nastupa berlinskog benda i mog orkestra na koncertima i festivalima širom Evrope. Već od avgusta, publika u zapadno evropskim zemljama imaće prilike da uživa u zajedničkom muziciranju nemačkog benda i trubačkog orkestra iz Vladičinog Hana, rekao je Bojan Krstić.
Profesor engleskog jezika u Berlinu gitarista iz Čačka Žarko Jovašević jedini je Srbin u šestočlanom bendu, u kojem muziciraju instrumentalisti iz Nemačke, Švajcarske i Bugarske.O vrsnom medjunarodnom bendu, dokumentarne filomove snimili su autori iz Japana, Holandije i Nemačke.
Trubači iz Vladičinog Hana uveliko održavaju probe za muziciranje na koncertnim podijumima u Nemačkoj, Austriji, Madjarskoj, Švajcarskoj, Grčkoj i Bugarskoj. Trubački orkestar Bojana Krstića, koji je osnovan 1995.godine i koji je pobrao muzičke lovorike u Dragačevu i drugde, 13.aprila nastupio je na koncertu u Amsterdamu. U Briselu je publika videla poznatu hansku trubačku družinu 14, 15. i 16.aprila. Posle ovih koncerata, slede svirkena svadbama, veridbama, rodjendanima i drugim veseljima širom Srbije.
Orkestar iz Vladičinog Hana sa tri trube, četiri tenora, basom, dobošem i bubnjem biće okićen svežnjevima dinara i evra, jer muzikanti koji sviraju bez nota i njihove porodice žive od limenih instrumenata. I pronose slavu srpske trube na kugli zemaljskoj. Po ugledu na maga Bakiju Bakića, Bobana i Marka Markovića, Nenada Mladenovića, Ekrema Mamutovića i drugih svetskih majstora trube.

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here