Kultura kao temelj zdravog razvoja dece

0
130

 Višestruki uticaji u multietničkim sredinama

 U današnjem globalizovanom svetu, gde se različite kulture stapaju, izdvaja se važnost očuvanja kulturne baštine, posebno u multietničkim sredinama. Ova raznovrsnost čini bogatstvo koje ima izuzetan uticaj na razvoj dece, naročito tokom prvih 12 godina života. Istraživanja su nedvosmisleno pokazala da izloženost različitim kulturama u ranom detinjstvu doprinosi razvoju emocionalne inteligencije, tolerancije i međukulturalne povezanosti.

U multietničkim sredinama, deca imaju priliku da uče o različitostima, gradeći time osnovu za razumevanje i poštovanje drugih. Statistike pokazuju da deca koja su uključena u kulturne aktivnosti imaju bolje rezultate u školi, razvijaju kreativnost i unapređuju svoje socijalne veštine. Očuvanje jezika, tradicija i običaja doprinosi očuvanju identiteta deteta, pružajući mu snažan temelj za samopouzdanje.

 “Kroz očuvanje kulture, gradimo mostove razumevanja među generacijama i zajednicama.Svako dete je kao jedinstvena slika koja se formira kroz bogatstvo različitih kulturnih niti. U raznolikosti kulture leži snaga koja oblikuje ljude koji će graditi bolju budućnost.”, rekao je Goran Arsić, teolog. Očuvanje kulture u multietničkim sredinama nije samo odgovornost zajednice već i ključni faktor za razvoj zdrave, svesne i inkluzivne generacije.

Promo tekst je uradjen u okviru projekta “Deca su ukras sveta” koji realizuje Udruženje gradjana Bu Press uz finasijsku pomoć Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu.

foto: Bupress


Warning: A non-numeric value encountered in /home/bupress/public_html/bupress.co.rs/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353

LEAVE A REPLY