62 – (POD) SEĆANJA: BUJANOVAČKE URBANISTIČKE SMICALICE

0
1693

Ono što se desi danas, sutra će već biti juče. Mnogo toga se dogodilo „juče“. Danas se sećamo nečega, nešto je izbledelo. Novinski tekstovi na požutelom listu mogu podsetiti na mnoga dešavanja iz naše ne tako davne prošlosti. Iz raznih oblasti života. Lepa, ali i ona koja to nisu. Ostao je trag. Neizbrisiv.  Tek da se vidi  kakvi smo bili, šta smo postigli, šta smo rekli, jesmo li i koliko smo nostalgični… Bu Press će narednih dana, nedelja i meseci objavljivati bez posebnog redosleda i selektiranja po oblastima i datumima, originalne tekstove koje su svetlost dana ugledale na stranicama uvaženih srpskih štampanih medija. Radi (pod) sećanja na „juče“…

Kad spavaća soba postane kafana

Bujanovac – Pretvaranje stambenog u poslovni prostor nije nepoznato vlasnicima kuća u Bujanovcu. Zabeleženo je više takvih slučajeva gde spavaće sobe i kuhinje postaju prodavnice, kancelarije, magacinski prostor i sve ostalo potrebno, naravno, uz ispunjenje uslova propisanih zakonom i validnom dozvolom opštinskih organa, a sve sa ciljem bržeg razvoja privatnog preduzetništva. I do sada nije zabeležen slučaj da takve adaptacije nekome zasmetaju, ili same po sebi narušavaju arhitektonski ambijent grada. Sve do najnovijeg slučaja.
     Albanac Djemalj Fetahi, vlasnik jednosobog stana, koji je kupio od Srbina, u prizemlju stambene zgrade koja se nalazi u samom centru Bujanovca, odlučio je da prati takav trend i svoj jednosoban stan jednostavno „prenameni“. Na probijenom zidu (prozoru) okrenutom prema Trgu pojavila su se ulazna vrata za poslovnu prostoriju, u kojoj će se, kako se čuje, obavljati ugostiteljska delatnost. Može se zamisliti kako će sve to izgledati – stolovi i stolice ispred kuće, leti suncobrani…!? I sve na Trgu koji je, kakav-takav, ipak najlepši deo grada.
     Ova i ovakva, do sada nezabeležena, adaptacija stambenog prostora došla je i do Jovice Petruševića, opštinskog gradjevinskog inspektora, koji je čim je o tome saznao (po prijavi uznemirenih gradjana) odmah poslao ekipu.
     – Našli smo vlasnika stana i on nam je pokazao sve uredne dozvole za adaptaciju ovog stambenog prostora, odobrenje broj 351-117 od 10.9.2004. Projekat za adaptaciju uradio je Arhitektonski biro ARS u Vranju. Radi preuredjenja stambenog u poslovni prostor nivo poda je spušten za 70 sm, a umesto prozora otvorena su vrata (tri sa dva metra) kao izlaz. Deo temeljnog cirklaža je isečen da bi se došlo do zemlje (?!) kaže nam Petrušević i upućuje na potpisnika dozvole, načelnika za urbanizam Djanija Salihua.
     – Ovo je prvi ovakav slučaj za koji sam potpisao dozvolu, jer smatram da nije ništa loše da Trg malo oživimo (!) da se omladina okuplja. Uostalom, u prizemlju ove zgrade već postoje lokali koji nikome ne smetaju, pa ni ovaj neće smetati. A i stanari, Fetahijeve komšije su potpisale da im ova adaptacija ne smeta. Ima medju potpisnicima i Srba, kaže Salihu.
     Naše pitanje – znači li to da i stanari sa ostalih spratova mogu spustiti stepenice i otvarati poslovni prostor za različite namene, ostalo je bez odgovora, kao i konstatacija da se na ovaj način ruži centar grada.
     Kome to ide u prilog – nije teško odgonetnuti.

 „Politika“ –18. septembar  2004.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here