60 – (POD) SEĆANJA: POČETAK ŠKOLSKE GODINE U BUJANOVCU

0
1665

Ono što se desi danas, sutra će već biti juče. Mnogo toga se dogodilo „juče“. Danas se sećamo nečega, nešto je izbledelo. Novinski tekstovi na požutelom listu mogu podsetiti na mnoga dešavanja iz naše ne tako davne prošlosti. Iz raznih oblasti života. Lepa, ali i ona koja to nisu. Ostao je trag. Neizbrisiv. Tek da se vidi  kakvi smo bili, šta smo postigli, šta smo rekli, jesmo li i koliko smo nostalgični…Bu Press će narednih dana, nedelja i meseci objavljivati bez posebnog redosleda i selektiranja po oblastima i datumima, originalne tekstove koje su svetlost dana ugledale na stranicama uvaženih srpskih štampanih medija. Radi (pod) sećanja na „juče“…

Roditelji zadovoljni

Albanski profesori se slažu da je školski program „evropski“

Bujanovac – Danas će se školsko zvono oglasiti i u deset osnovnih i dve srednje škole u višenacionalnoj bujanovačkoj opštini. Naravno, najveća radost i uzbudjenje će vladati u porodicama onih najmladjih – prvaka, koji će se prvi put susresti sa svojim učiteljima, učionicom i školom. I sa novim reformisanim školstvom. Imaće tu privilegiju da budu prva generacija djaka koji će pohadjati osnovnu školu u trajanju od devet školskih godina, pritom biti ocenjivani opisno a ne peticama, četvorkama i po nekom trojkom.
     Magistar biologije Zećirja Isljami, opštinski prosvetni inspektor, kaže da je posle sastanka svih direktora ovdašnjih škola kod gradonačelnika opštine Nagipa Arifija stekao nedvosmisleni utisak da prosvetni radnici iz svih ovdašnjih škola „spremno dočekuju početak nove školske godine“.
     – Siguran sam da će kvalitet nastave biti onakav kakav očekuje Ministarstvo prosvete, bez obzira što se susrećemo sa bitnim promenama u nastavnom planu i programu, kaže Isljami. I dodaje da očekuje da neće biti problema ni sa udžbenicima. On podvlači da je u razgovorima sa roditeljima prvaka, pre svega albanske nacionalnosti, pošto im je detaljno objasnio promene u sistemu obrazovanja dobio potvrdu da su oni listom „za“ novi nastavni Plan i program Ministarstva prosvete Republike Srbije, jer je „evropski“.
     Nehat Aliju, načelnik za javne službe i društvene delatnosti u SO Bujanovac, očekuje „praznični polazak prvaka u škole“, ali i ostalih djaka. – Naša služba se pripremila za početak nove školske godine, jer je sve potrebno za normalno odvijanje nastave u školama obezbedjeno na vreme, ističe.
     Prema informacijama iz osnovnih škola, do sada je u prvi razred upisano preko 800 djaka, što je na nivou prošlogodišnjeg upisa, s tim što će se taj broj sigurno povećati. Naime, u osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Bujanovcu, gde se nastava odvija na srpskom jeziku, upis za djake prvake je otvoren do kraja septembra, kako bi se omogućilo i Romima da se upišu, a trenutno su sa roditeljima na sezonskom radu širom Srbije.
     Što se tiče reformi u školstvu, Aliju kaže da je to novina „koju čekamo sa odredjenom rezervom, dok ne vidimo kako će sve to izgledati u praksi, a prvi rezultati će biti poznati najverovatnije do kraja polugodišta…“
     – Nadam se da će sve biti u najboljem redu i svim djacima, pre svega prvacima, čestitam polazak u školu. Neka budu uspešni i neka na miru i srećni stiču neophodna znanja, ističe Aliju.

„Politika“ –1. septembar  2003.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here