59 – (POD) SEĆANJA: U BUJANOVCU OSNOVANA REGIONALNA TURISTIČKA ORGANIZACIJA

0
1668

Ono što se desi danas, sutra će već biti juče. Mnogo toga se dogodilo „juče“. Danas se sećamo nečega, nešto je izbledelo. Novinski tekstovi na požutelom listu mogu podsetiti na mnoga dešavanja iz naše ne tako davne prošlosti. Iz raznih oblasti života. Lepa, ali i ona koja to nisu. Ostao je trag. Neizbrisiv. Tek da se vidi  kakvi smo bili, šta smo postigli, šta smo rekli, jesmo li i koliko smo nostalgični… Bu Press će narednih dana, nedelja i meseci objavljivati bez posebnog redosleda i selektiranja po oblastima i datumima, originalne tekstove koje su svetlost dana ugledale na stranicama uvaženih srpskih štampanih medija. Radi (pod) sećanja na „juče“…

Jug za život dug

Bujanovac – Proteklog vikenda Bujanovačka banja Vrelo bila je domaćin predstavnicima turističkih organizacija Pčinjsko-jablaničkog okruga. Turistički poslenici „južne pruge“ okupili su se da bi formirali Regionalnu turističku organizaciju i napokon skrenuli pažnju na ogroman, a godinama neiskorišćen turistički potencilaj ovog dela Srbije.
     Upravni odbor Regionalne turističke organizacije (RTO) čine dva predstavnika TO Leskovac, po jedan iz TO Bujanovac, Vranje, Vladičin Han i Surdulica, iz Regionalne privredne komore, Ministarstva za turizam i trgovinu i Republičke turističke organizacije. Za predsednika UO izabran je Slobodan Dimitrijević, direktor TO Bujanovac, a sedište RTO JE Bujanovačka banja, gde će u dogledno vreme biti formiran Informativno-turistički centar.
     Novoizabrani predsednik UO Slobodan Dimitrijević za „Politiku“ ističe  da je glavni zadatak da godinama zapostavljeni jug konačno udje na velika vrata na turističku mapu, preko strategije razvoja turizma u Srbiji, koju finansira republička vlada…
     – Mnogo je destinacija u 13 opština ovih okruga koje su  godinama već vrlo slabo ili sasvim neiskorišćene. Tri banje sa lekovitom vodom (Bujanovačka, Vranjska i Sijarinska) pružaju fantastične mogućnosti da se banjski turizam u ovim okruzima maksimalno iskoristi. Do sada nije bilo tako. Dva vrlo značajna arheološka nalazišta (Kale kod Bujanovca i Caričin grad kod Lebana) i te kako su interesantna, kako za naše, tako i za inostrane turiste. Mnogi manastiri, medju kojima je sigurno najznačajniji Prohor Pčinjski (kod Bujanovca) iz 11. veka, okruženi nedirnutom prirodom, pružaju fantastične mogućnosti za prijatan odmor, ali i za lovni turizam – kaže Slobodan Dimitrijević.
     Tu su i mnoga jezera (najpoznatije Vlasinsko) koja su pravi raj za ribolovce. Jug Srbije turistima nudi široku ponudu: od zdravstvenog, kongresnog, tranzitnog, planinskog, lovnog, rekreativno-izletničkog, manifestacionog, stručnog, religioznog, sve do rekreativno-sportskog turizma. Naravno, pokrenuli smo i akciju pospešivanja ruralnog turizma. Do sada se više od sto seoskih domaćinstava u ovim okruzima registrovalo, ispunjavajući sve uslove za prijem gostiju. Mnogo očekujemo i od Koridora 10, koji se kroz našer okruge prostire dužinom od više od 150 kilometara. Mnogo štošta će na njemu privući turiste. Ali, i mnogo šta još treba uraditi. A za to su potrebna ulaganja. Očekujemo da će ih biti, da će reoublička vlada prepoznati značaj ovod dela Srbije, u svim segmentima, pa i turističkom – zaključuje Dimitrijević.
     Jug Srbije, očigledno, ima sve predispozicije da veoma skoro bude turistička meka. I da ga, kako to ističu turistički radnici iz Pčinjsko-jablaničkog okruga, „ne krasi“ više onaj slogan – „što južnije to tužnije“, već „jug za život dug“.
     A hoće li se ovaj novi slogan „primiti“, zavisi od Republike Srbije.

 „Politika“ –29. novembar  2006.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here