54 – (POD) SEĆANJA: POSLEDICE RADIJACIJE ILI NEŠTO DRUGO

0
2029

Ono što se desi danas, sutra će već biti juče. Mnogo toga se dogodilo „juče“. Danas se sećamo nečega, nešto je izbledelo. Novinski tekstovi na požutelom listu mogu podsetiti na mnoga dešavanja iz naše ne tako davne prošlosti. Iz raznih oblasti života. Lepa, ali i ona koja to nisu. Ostao je trag. Neizbrisiv. Tek da se vidi  kakvi smo bili, šta smo postigli, šta smo rekli, jesmo li i koliko smo nostalgični… BuPress će narednih dana, nedelja i meseci objavljivati bez posebnog redosleda i selektiranja po oblastima i datumima, originalne tekstove koje su svetlost dana ugledale na stranicama uvaženih srpskih štampanih medija. Radi (pod) sećanja na „juče“…

Nespokojstvo zbog nakaza

Bujanovčani uvereni da je uranijum u okolnim selima uticao na genetske malformacije: jagnje sa osam nogu, tele bez očiju i bez nogu…

Bujanovac – Stanovnici koji žive u blizini četiri lokacije u Pčinjskom okrugu: sela Reljan (u preševskoj), Bratoselce i Borovac (u bujanovačkoj) i Pljačkovica (brdo iznad Vranja) nestrpljivo čekaju na potpunu sanaciju terena koji je kontiminiran pre pet godina u vreme agresije NATO, kada su bombarderi Alijanse intenzivno gadjali ove predele municijom sa osiromašenim uranijumom.
     Da li kao posledica zakasnele ili nedovršene dekontaminacije, što se ovde ističe kao glavni uzročnik, uočljivo je povećano oboljevanje disajnih puteva kod dece, različite vrste bolesti, infekcije i smrtnost ljudi različite starosne dobi.
     Koliko je danas objektivna ugroženost stanovnika ovih područja od radijacije.
     Ovo pitanje Bujanovčani svakodnevno postavljaju.
Opasna tajna
     Neke pojave u seoskim domaćinstvima, gde umesto zdravih životinjskih potomaka na svet dolaze mrtve nakaze, unele su dodatno nespokojstvo i stavile znak jednakosti izmedju njih i povećane radijacije ovde.
     Pre nekoliko meseci u selu Norča, u preševskoj opštini, u domaćinstvu Etema Alijua ovca je ojagnjila jagnje sa osam nogu, dve prednje i šest zadnjh. A u istom selu, u porodici Redžepi krava je pre nekoliko dana otelila tele bez nogu.
     U selu Miratovac, takodje u preševskoj opštini, u jednom domaćinstvu je krava otelila dva teleta, jedno je bilo normalno, a drugo bez očiju. Slični slučajevi, ne toliko drastični, zabeleženi su i u seoskim domaćinstvima u bujanovačkoj i vranjskoj opštini.
     U Veterinarskoj stanici u Preševu kažu da su uzroci ovakvih slučajeva, odnosno razvojen anomalije (nakaznosti) mogu da budu različiti i kreću se od naslednih faktora do pojačane radijacije. Ova područja gravitiraju prema kontiminiranom zemljištu oko sela Reljan, koje je gadjano sa oko 180 zrna osiromašenog uranijuma.
     Sličnog je gledišta i Miodrag Milković, direktor Veterinarske stanice u Bujanovcu: – Genetske malformacije mogu biti uzrok ovakvih pojava, kao mutacija odredjenih gena, što nije neuobičajeno i što se smatra „greškom“ u medicini. Ali, postoji i objašnjenje u spoljnoj iritaciji – što će reći – u uranijumu – kaže on.
Povećan procenat
     Milković ističe da nije evidentiran povećan procenat nakaznih plodova, iako je značaj te procene irelevantan, a period pojavljivanja nepredvidiv. No, ocena je da je radioaktivnost povećana i da tereni moraju biti u potpunosti sanirani.
     Po mišljenju Snežane Milošević, samostalnog stručnog saradnika za zaštitu životne sredine u SO Bujanovac, koja je i predsednik Ekološkog društva u ovom gradu – treba očekivati da će broj nakaza kod životinja biti u porastu u sledeće četiri godine, ubog ulaska osiromašenog uranijuma u lanac ishrane. Dovoljno jasno da se shvati kolika opasnost preti ljudima, koji su, na ovaj ili onaj način, uključeni u taj lanac ishrane, jer kontaminacija može imati pogubno dejstvo na biljke, životinje i ljude. A očigledno je da već ima. Baš tim redosledom.
     Biljke i životinje ne mogu da govore, a ljudi, ovi ovdašnji, vape za pomoć, očekujući da će ona stići.

     „Politika“ –20. april  2004.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here