44 – (POD) SEĆANJA: U VOJNOJ BAZI „PEČENO BRDO“

0
1642

Ono što se desi danas, sutra će već biti juče. Mnogo toga se dogodilo „juče“. Danas se sećamo nečega, nešto je izbledelo. Novinski tekstovi na požutelom listu mogu podsetiti na mnoga dešavanja iz naše ne tako davne prošlosti. Iz raznih oblasti života. Lepa, ali i ona koja to nisu. Ostao je trag. Neizbrisiv. Tek da se vidi kakvi smo bili, šta smo postigli, šta smo rekli, jesmo li i koliko smo nostalgični… Bu Press će narednih dana, nedelja i meseci objavljivati bez posebnog redosleda i selektiranja po oblastima i datumima, originalne tekstove koje su svetlost dana ugledale na stranicama uvaženih srpskih štampanih medija. Radi (pod) sećanja na „juče“…

Elektronski detektiv

Bujanovac – U vojnoj bazi „Pečeno brdo“ koje se nalazi u blizini planinskog prevoja Mučibaba i putnog pravca Preševo – Gnjilane, na samoj administrativnoj liniji sa Kosmetom, prošlog petka je pušten u rad prenosni sistem za identifikaciju kretanja „Presek“, čiji je cilj povećanje stepena zaštite i bezbednosti vojno-policijskih snaga angažovanih u ovom delu Republike Srbije.   Prezentaciji ovog projekta, koji je delo stručnjaka iz Vojno-tehničkog instituta peisustvovali su ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić, načelnik Generalštaba Vojske SCG Branko Krga sa saradnicima, potpredsednik Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medvedja Ninoslav Krstić, član ovog tela Mića Marković, predstavnici Žandarmerije, policije i brojni novinari.
    Cilj ovog projekta, prvenca ne samo na ovim prostorima, već u Srbiji i Crnoj Gori je osavremenjivanje sistema kontrole i bezbednosne linije prema Kosovu i Metohiji, obezbedjenje operativne i tehničke kompatibilnosti sa sistemom Kfora i sličnim sistemima u neposrednom okruženju i u Evropi i njegovog uskladjivanja sa kriterijumima i zahtevima Evropske unije i Šengenskog sporazuma.
O karakteristikama projekta prisutne je podrobno upoznao rukovodilac istog pukovnik dr Dragan Živković, koji je istakao da se ovim projektom obezbedjuje prevencija i sprečavanje terorističkih aktivnosti, ilegalne trgovine živim bićima, drogom, oružjem i ostalim… Sistemom video nadzora smajuje se angažovano ljudstvo, značajno se povećava bezbednost čitavog regiona, intenzivnije se prate terorističke aktivnosti i uspešno se sprečavaju krimogene delatnosti.
     – Dobijali smo kritike da ovim projektom beležimo novu granicu na ovom prostoru, da prejudiciramo neka rešenja, što je netačno. Naša odbrana od tih i takvih kritika je u mobilnosti ovog instaliranog sistema, za 24 sata ga možemo preneti i instalirati na granici sa Albanijom, kazao je Živković, i dodao da je karakter ovog projekta i civilni, jer je uradjen u skladu sa standardima Evropske unije, pa se pravom očekuju donacije od medjunarodnih subjekata za njegovu kompletnu izradu koja će koštati nedostižna, 34 miliona evra.
    Koordinaciono telo koje je pre dve godine i iniciralo ovaj projekat obezbedilo je 19 računara, na kojima je obučeno 37 operatera za rad na njima i softeru ovde uradjenom. Interesantno, za deo projekta koji će se preko  elektronskog video nadzora primenjivati u ovoj bazi, francuska firma „Tales“ tražila je 500.000 evra. O tome je Živkvić rekao: – Siguran sam da su došli na ovaj teren gde se stalno ugrožava bezbednost i upoznali se sa ambijentom, njihova cena bi bila još veća. A naši stručnjaci su to uradili sa deset puta manje novca.
    Ovaj sistem, koji će se kasnije primenjivati na sve baze u okruženju, i zavisno od obezbedje sredstava i na državne granice, koštao je preko 60.000 evra. Može bez problema da funkcioniše u ovim vremenskim uslovima, na temperaturi od minus 40 do plus 60 stepeni.

„Politika“ –18. jul  2004.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here