5 – (POD) SEĆANJA: U OPŠTINI BUJANOVAC NASTOJE DA SAČUVAJU OD PRIVATIZACIJE JEDINU MULTIETNIČKU RTV STANICU

0
1053

Ono što se desi danas, sutra će već biti juče. Mnogo toga se dogodilo „juče“. Danas se sećamo nečega, nešto je izbledelo. Novinski tekstovi na požutelom listu mogu podsetiti na mnoga dešavanja iz naše ne tako davne prošlosti. Iz raznih oblasti života. Lepa, ali i ona koja to nisu. Ostao je trag. Neizbrisiv.  Tek da se vidi  kakvi smo bili, šta smo postigli, šta smo rekli, jesmo li i koliko smo nostalgični… Bu Press će narednih dana, nedelja i meseci objavljivati bez posebnog redosleda i selektiranja po oblastima i datumima, originalne tekstove koje su svetlost dana ugledale na stranicama uvaženih srpskih štampanih medija. Radi (pod) sećanja na „juče“…

Medijski mrak preti jugu Srbije

Bujanovac – Skupština opštine Bujanovac jednoglasno je usvojila izveštaj o radu za prošlu, kao i program rada JP Radio-televizije Bujanovac za ovu godinu, koji je podneo Hajredin Ademi, direktor ove medijske kuće čiji je osnivač lokalna samouprava. Odbornici su, takodje, bili jedinstveni u oceni da bi ovaj elektronski medij trebalo izuzeti iz predstojeće privatizacije.
– Postoji mnoštvo razloga zbog čega smo protiv privatizacije našeg multietničkog medija. Slažemo se da je vreme da se država (preko lokalnih samouprava) povuče iz medija, ali bi, ipak, trebalo uvažiti specifičnosti naše opštine, i izuzeti nas iz privatizacije na neodredjeno vreme – kaže za „Politiku“ Hajredin Ademi.
On navodi da su se posle dogadjaja 2000. I 2001. godine „i domaći i strani faktori zdušno založili oko stvaranja multietničkih medija koji bi pokrivao sve dogadjaje u ovoj višenacionalnoj sredini, i o njima objektivno izveštavao“, o čemu postoji i potpisani  dokument.
– U potpunosti smo ispunili takva očekivanja. Nije to sibjektivna ocena iz direktorskog ugla, već slušalaca i gledalaca zbog kojih pravimo program. RTV Bujanovac funkcioniše na principu – nema propuštanja nejednog dogadjaja, kako u gradu, tako i u seoskim sredinama. Ako se privatizujemo ili ugasimo, šteta će biti nenadoknadiva – ističe Ademi.
Prema njegovim rečima, RTV Bujanovac, koja ima 41 zaposlenog, emituje proporcionalno program na srpskom i albanskom jeziku, a medju retkima su u regionu koji imaju i program na romskom jeziku. Odnosi izmedju tri redakcije su veoma kolegijalni.
– Jedinstvo gradjeno skoro 15 godina treba održati i očuvati. Optimizam nam uliva i podrška lokalne samouprave, Nacionalnog saveta Albanaca, Koordinacionog tela, i naših slušalaca i gledalaca. Dopisi o tome već su poslati na adresu Vlade Srbije, ombudsmanu, OEBS-u, šefu Delegacije EU u Srbiji Majklu Davenportu, Komesarijatu za nacione manjine i ostalima, koji nam mogu pomoći u našoj misiji spasavanja – gotovo u jednom dahu izgovara Ademi.
Ukoliko zajednička inicijativa ne uspe, Ademi se plaši da će „u ovom delu Srbije nastati medijski mrak“. Za njega nema nikakve sumnje da će „onaj ko ih kupi biti navijački nastrojen, bio Albanac ili Srbin“, i da će praviti jednonacionalni program.
U Bujanovcu postoje još dve medijske kuće – RTV Spektar koja emituje program isključivo na albanskom i Radio Ema, na srpskom jeziku. Obe u privatnom vlasništvu.

„Politika“ – 13.  januar  2015.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here