“Bog se javi – Vaistinu se javi”

0
2066

Časni krst kupali Nenad Stajić i Bogoljub Tomić

Bujanovac, 19.januar 2018. (BuPress) – Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija hrišćanske propovedi i koji se obeležava plivanjem za Časni krst u mnogim mestima u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Na Bogojavljenje, prema našem narodnom običaju, vernici izmenjuju pozdrave – “Bog se javi”, “Vaistinu se javi”.
U pravoslavnim hramovima, na ovaj praznik se osveštava bogojavljenska voda koja se smatra lekovitom i zaštitom od nečistih sila i čuva se u kućama do sledećeg velikog vodoosvećenja. U crkvi svetih apostola Petra i Pavla, danas, povodom velikog hrišćanskog praznika Bogojavljanje, u prisustvu velikog broja vernika služena je sveta liturgija. Tradicionalno, nakon liturgije i litije oko crkve, vernici su licitirali, ko će dogodine biti domaćin i imati svetu dužnost kupanja krsta. Nakon ponudjene najveće cene, od 60 hiljada dinara, Bogoljub Tomić, direktor Duvanske industrije Bujanovac, je preuzeo domaćinstvo za sledeću godinu a zajedno je sa ovogodišnjim domaćinom Nenadom Stajićem, poznatim košarkaškim trenerom I sportskim radnikom okupao Časni krst u svetu vodicu koja po predanju i verovanju ima isceliteljsku moć.
Praznovanje Bogojavljenja podseća hrišćane da misija Sina Božjeg nije počela njegovim rođenjem već krštenjem, jer je do 30. godine Isus živeo običnim životom drvodelje, sa majkom.
Praznik Bogojavljenja (grčki Teofania) naziva se još i Prosvećenjem jer nas “događaj na Jordanu prosvećuje, ukazujući nam na Boga kao Trojicu jednobitnu”.
Foto: Bupress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here