субота, јул 27, 2024

Top 5 Ove Nedelje

Related Posts

POTPISIVANjE SPORAZUMA O ZAŠTITI DECE OD NASILjA, TEMA DANA U BUJANOVCU

„Život bez nasilja, za svako dete“

Bujanovac, 28.decembar 2017. (Bupress) – Omladinski forum za edukaciju Roma (OFER) nevladina organizacija iz Bujanovca zajedno sa partnerskim “Užičkim Centrom za prava dece”, finiširali su projekat za zaštitu dece od nasilja pod sloganom: “Život bez nasilja – za svako dete! „Udruženi u zaštiti dece od nasilja!”, današnjim potpisivanjem “Sporazuma o međusektorskoj saradnji u zaštiti dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja za opštinu Bujanovac“. Potpisnici su: Opština Bujanovac, Centar za socijalni rad, Predškolska ustanova „Naša radost“, osnovne škole „Branko Radičević“ i „Naim Frašeri“, srednje škole „Sveti Sava“ i Sezai Suroi“, Dom zdravlja, Osnovno javno tužilaštvo Vranje, odeljenje u Bujanovcu, Crveni krst, Radio televizija Bujanovac, TV „Spektri“, Radio „Ema“, novine „Novi srpski venac“, ovdašnji veb portali „Bujanovačke“, „Tituli“ i „BuPress“, Udruženje učitelja (BUDU) i „OFER“. Iako na spisku potpisnika, ugovor nisu potpisali opravdano odustni predstavnici Osnovnog suda i Policijske stanice Bujanovac, koji će ugovor potpisati kasnije.
Kenan Rašitović, prvi čovek OFER-a, organizator današnjeg događaja, koji je, s pravom bio tema dana u Bujanovcu, istakao je da „Ovo jeste projekat i inicijativa UNICEF-a kao krovne organizacije Ujedinjenih nacija za zaštitu dece, ali do konačne realizacije stižemo zahvaljujući saradnji sa Ministarstvom za rad, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom obrazovanja, uz finansijsku podršku Evropske unije, odnosno Evropske komisije. Ovo je naš doprinos i naša inicijativa na lokalnom nivou, da i mi krenemo u borbu sa tim i dosegnemo za nečim što se zove bolji život za svu decu“.
Kako se čulo, Opština Bujanovac, koja je 20 opština u Srbiji koja pristupa potpisivanju ovakvog sporazuma, već ima „Sporazum o saradnji i zajedničkom delovanju za efikasno ostvarivanje i sprovođenje zaštite žrtava nasilja u porodici i ženama u partnerskim odnosima“ koji ne predviđa u potpunosti zaštitu dece od nasilja: dete nije u fokusu sporazuma, dete se posmatra samo u kontekstu porodice (ne i u javnom prostoru, institucijama i digitalnom okruženju), deca se posmatraju kao homogena grupa (bez specifičnosti ranjivih grupa) i sl. Donošenjem novog Sporazuma potpisnici će: uspostaviti procedure za brz i adekvatan odgovor na nasilje; jasno definisati sve oblike nasilja, predvideti efikasnu koordinaciju; predvideti učešće svih relevantnih institucija i organizacija; doprineti povećanju broja otkrivenih slučajeva nasilja; dati podršku potpunoj realizaciji prava svakog deteta na zaštitu od svih oblika zlostavljanja i zanemarivanja.
Opština Bujanovac će imati koordinatorsku ulogu u organizovanju mreže za otkrivanje i prikupljanje podataka o zlostavljenoj i zanemarenoj deci; Podržava i sprovodi politiku zaštite dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja na lokalnom nivou; Podržava projekte na lokalnom nivou čiji je cilj zaštita dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja; Učestvuje i podržava medijsku promociju nenasilnog ponašanja, nastupa na medijima i stručnim tribinama; Iniciraće formiranje lokalne mreže za borbu protiv nasilja, zlostavljanja i zanemaravinja dece do kraja 2017. godine, koju će činiti predstavnici potpisnika ovog Sporazuma. Lokalna mreža će pratiti sprovođenje Sporazuma i raditi na unapređenju međusektorske saradnje u gradu Vranju, rečeno je između ostalog na današnjem događaju potpisivanja Sporazuma o zaštiti dece od nasilja u bujanovačkoj opštini.
foto: Bupress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popular Articles