NA BAZI „JUG“ KOD BUJANOVCA – „PLATINASTI VUK 17“

0
2364

Izvedena jedna od najsloženijih vežbi

Bujanovac, 22.jun 2017. (BuPress) – Vrhunsku obučenost pokazali su pripadnici devet nacija, koji su od 12. do 23. juna na bazi „Jug“ i Centru za obuku jedinica za multinacionalne operacije izvođenjem jedne od najsloženijih vežbi, koja je imala za cilj zajedničko uvežbavanje jedinica partnerskih zemalja za učešće u multinacionalnim operacijama.
Ministar odbrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i ambasadori Velike Britanije i Amerike, prisustvovali su Danu visokih zvanica na međunarodnoj vežbi „Platinasti vuk 17″ u bazi „Jug“ kod Bujanovca.
Pored pripadnika Vojske Srbije, učestvovale su i jedinice oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore.
U Republici Srbiji vežba Platinasti vuk realizuje se četvrti put zaredom. Do sada je kroz obuku prošlo preko 1100 pripadnika 12 partnerskih zemalja.
Vežbu su posmatrali zvaničnici mnogih zemalja koje ne učestvuju u njoj.
U ovogodišnjoj vežbi učestvovalo je 483 vojnika i starešina iz devet zemalja. Oni su uvežbavali upotrebu nesmrtonosnog oružja prilikom angažovanja u multinacionalnim operacijama.
Ministar odbrane Zoran Đorđević se pohvalno izrazio o poligonu Borovac, koji je u konstantnom razvoju, a načelnik Generalštaba Ljubiša Diković je istakao da ovakve vežbe naglašavaju zajedništvo oružanih snaga učesnica, što će doprineti njihovom višem nivou profesionalizma.
Kajl Skot ambasador Amerike je istakao da je u poligon uloženo više od 7 miliona dolara i da će on i dalje služiti obuci multinacionalnih snaga. Izrazio je zadovoljstvo što je obuka izvedena zajedničkim snagama…
Zadovoljstvo viđenim na vežbi izrazio je i ambasador Velike Britanije Danijel Kif, rečima da je izvedena na visokom nivou.
Iskustva stečena u toku realizacije obuke na bazi „Jug“ i Centru za obuku jedinica za multinacionalne operacije koristiće, kako našim jedinicama koje su učestvovale, rame uz rame sa partnerskim zemljama, tako i starešinama Vojske Srbije koje su učestvovale u organizaciji i realizaciji same vežbe.
Obuka je izvedena po temi „Taktike, tehnike i procedure u multinacionalnim operacijama“ i kroz realizaciju taktičke vežbe po temi „Operacija očuvanja mira“.
U toku obuke korišćena su najsavremenija sredstva koja poseduje Centar za obuku jedinica za multinacionalne operacije. Simulatori, trenažeri i poligoni su uslove u kojima se osposobljavaju jedinice maksimalno približili realnim.
Cilj vežbe je u potpunosti ostvaren, jedinice koje su učestvovale na vežbi su obučene i uvežbane da zajednički uspešno izvršavaju zadatke u operacijama podrške miru u multinacionalnom okruženju.
Foto:VS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here