недеља, мај 5, 2024

Top 5 Ove Nedelje

Related Posts

RAZGOVOR S POVODOM: ZORAN SPASIĆ, DIREKTOR SC „MLADOST“ BUJANOVAC

Hram sporta u službi sporta i sportista

Bujanovac, 21.jun 2017. (BuPress) – Neće biti više auto pijace na terenu za male sportove pod otvorenim nebom, prodavaca i kupaca četvorotočkaša koji se kreću između stativa i koševa, ringišpila, vožnje bicikala i rolšua. Od danas će to biti teren, samo sportski teren na kome će se igrati mali futbal, rukomet, tenis, odbojka, košarka… Biće to kutak za uživanje, za taj sportski trenutak rekreativaca, ali i aktivnih sportista, mesto za organizaciju turnira visoke kategorije, pod svetlošću reflektora…i, naravno, mogućnost da nešto i zaradimo, ističe za „BuPress“ Zoran Spasić, prvi čovek bujanovačkog Sportskog centra „Mladost“, koji će za nekoliko dana „slaviti“ trogodišnjicu direktorovanja u toplo-hladnoj fotelji!
– I jeste toplo-hladna. I ne mnogo udobna. I nisam mnogo vremena proveo u njoj. Niti provodim, iskren je.
Posle gumiranja betonskog igrališta, ovaj objekat na otvorenom pored hale izgleda svetski. Svesno ste se odrekli sigurnih prihoda ulazeći u ovu investiciju, računajući na…
– Računajući na ono što je svrha postojanja ovog Sportskog centra. On je bio i ostaće hram sporta. Na usluzi sportistima i rekreativcima, pre svega našoj deci. Zbog toga i ova investicija vredna 2.220.000 dinara.
Novac je obezbeđen iz opštinskog budžeta?
– Jeste. Bilo je planirano da se ovako nešto i uradi. Isplatiće se, siguran sam u to. Ono što je važno istaći jeste činjenica da su radovi na 950 metara kvadratnih izvedeni na vrlo profesionalan način. Uradila je to specijalizovana firma za ovakve vrste „presvlačenja“ betona gumom – LDN „Maraton“ iz Mačvanske Mitrovice.
Gubi se prihod od auto pijace, ringišpila… Koliko ste prihodovali od iznajmljivanja u te svrhe?
– Auto pijaca je godišnje donosila prihod od oko 60.000 dinara. Od ringišpila i automobilčića prihodovali smo više, nije taj novac za potcenjivanje, naprotiv, ali, ponavljam – došlo je vreme da kompleks Sportskog centra sportski kompletiramo. Prihodovaćemo od sporta. Na „obučenom i bezbolnom“ terenu biće dosta živo. Biće mnogo zainteresovanih ekipa, grupa, pojedinaca. Leto je tek počelo. Biće prijatno sportske aktivnosti upražnjavati u večernjim satima pod reflektorima na ovom terenu. Naša dosadašnja letnja „rupa“ u prihodima biće, ubeđen sam, popunjena.
Govori se o „isprobavanju-promociji“ novog terena. O mini futsal turniru koji će biti organizovan ovih dana
– Da, tačno je. Potrudićemo se da organizujemo mini turnir uz učešće nekoliko ekipa. Bez plaćanja za nihovo učešće. Onako, promotivno. Da vidimo kako će sve to da izgleda. Pre toga, čekamo nove golove, daske – sedišta za tribinu…
Da se sa otvorenog terena vratimo u unutrašnjost SC. Nedavno se desila poplava. Nastala  je šteta. Ima problema sa krovom, grejanjem. Ogroman je prostor koji se održava. Potrebna su velika novčana sredstva. Kako izlazite na kraj sa problemima kojih nije malo?
– Borimo se, u pravom smislu. Poplava je mogla da izazove daleko veću štetu. Srećom, nije. Parket koji je voda podigla osušen je, skinut i ponovo vraćen na mesto. Zahvaljujući našim radnicima i velikim sportistima iz KMF BSK. Bilo je tu i nekoliko sportskih zaljubljenika iz Zufa. Uključili su se u posao, obezbedili majstore, mi kupili foliju, obezbedili kalorifere, sušili dan i noć, i sve je dovedeno u red. Hala je naša, zajednička imovina. Mi rukovodimo, ali bez sportista na parketu, hala predstavlja samo prazan prostor. Što se krova tiče, imali smo nekoliko intervencija. Krov ipak traži kompletnu sanaciju za koju treba dosta para. Pokušavao sam i pokušavam da obraćanjem i konkurisanjem na adrese ambasada i Ministarstva sporta obezbedimo novčanu pomoć, ali. Obećavali su nam, imali smo velika očekivanja da ćemo to da rešimo, nažalost, ostalo je sve na obećanjima. Ipak, nećemo da odustanemo, naročito ne da nastavimo sa „dosađivanjem“ našem Ministarstvu sporta… Decembra meseca prošle godine kupili smo opremu za grejanje na pelet. Peć, cevi, radijatore… Zimus smo se grejali na taj način, mislim na upravni deo, gde je i najveća potrošnja električne energije. S obzirom da smo tehički pripremili i drugi deo – očekujemo da krajem ove i početkom iduće godine obezbedimo grejanje i hale i ostalih prostorija, naizmenično.
Drugim rečima, hala će biti spremna za novu sezonu
– Siguran sam da će biti spremna. Čista i lepša nego što je sada. Parket ćemo izlakirati, promeniti oštećene stolice na tribinama, ofarbaćemo betonski deo na njima, popravićemo oštećene delove, učvrstiti i zameniti šrafove na ogradi. Halogene sijalice zamenićemo led sijalicama… Sve ćemo to uraditi. Sve se može kad se hoće. A mi hoćemo. To neko i prepoznaje. Moram da pohvalim gest poljske ambasade. Donirala nam je četiri prozora za upravni deo i portirnicu. Vrednost donacije oko 2.500 evra. Hvala im!
Ostalo popravljate i „šminkate“ parama iz sopstvenih izvora?
– Da. Sopstvena sredstva od izdavanje pod zakup 17 lokala. Ukupno oko 270.000 dinara dobijamo. Od toga podmirujemo troškove električne energije, vode, hemikalija. Sufinansiramo i sopstvene plate. Od 150-200.000 dinara. To jeste mali deo, ali, može se reći da domaćinski poslujemo. Opština iz budžeta izdvaja za plate do 85 odsto, ostatak mi dopunjujemo.
Koliko radnika imate i da li bi oni mogli da sami zarade platu, iz sopstvenih izvora, bez zadiranja u opštinski  budžet?
– Ni slučajno. Sa ovim brojem radnika, a ukupno ih je 22, od toga dvojica na određeno vreme, o tome se ni hipotetički ne može razmišljati.
Da li ste se pokajali što ste se prihvatili ovog posla?
– Ne, nisam se pokajao. Jesu ovde izazovi veliki, ali naučio sam da radim i da verujem u ono što radim. Mislim da su teški dani SC daleko iza, ono ružno vreme velikih dugova za struju i vodu. Prevazišli smo to. Duboko verujem da ono što dolazi otvara novu sportsku perspektivu i mogućnost stvaranja budućih sportskih nada. U ovom bujanovačkom hramu sporta koji će biti stalno u službi sporta i sportista. To je cilj kome težimo…
Foto:BuPress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popular Articles