NA BAZI „JUG“ DANAS POČINjE „PLATINASTI VUK 17“

0
2800

Vojna vežba uz učešće 450 vojnika

Bujanovac, 12.jun 2017. (BuPress) – Na Bazi „Jug“ kod Bujanovca danas počinje vojna vežba „Platinasti vuk 17“ koja će trajati do 23. juna.
Planirano je učešće oko 450 vojnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Mađarske, SAD, Slovenije, Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore, a upravljanje i rukovođenje vežbom realizovaće rukovodstvo vežbe sastavljeno od predstavnika partnerskih zemalja učesnica vežbe.
Na vežbi „Platinasti vuk 17“ jedinice će se uvežbavati u upotrebi nesmrtonosnog oružja, procedurama prilikom angažovanja u multinacionalnim operacijama i radnjama i postupcima u multinacionalnom okruženju. Jedan od ciljeva vežbe je i razmena iskustava jedinica u dosadašnjem angažovanju u mirovnim operacijama.
U susret vojnoj vežbi „Platinasti vuk 17“,„Jug“,najveći kontingent stranih oružanih snaga koji će učestvovati na vežbi doputovao je juče iz SAD u Srbiju.
Ministar odbrane Zoran Đorđević i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot dočekali su na beogradskom Aerodromu „Nikola Tesla“ pripadnike Oružanih snaga SAD. Ukupno 80 pripadnika iz Nacionalne garde Ohaja učestvovaće na vežbi
Đorđević je istakao da je to veoma bitna vojna vežba za Srbiju jer će doprineti jačanju operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije.
– Ova vojna vežba je dobra za saradnju u regionu, a dolazak grupe pripadnika iz Nacionalne garde Ohajo, koja je danas stigla u Srbiju, još jedan je pokazatelj partnerstva, prijateljstva i vojne saradnje sa Vojskom Srbije, izjavio je Skot.
Na osnovu Plana bilateralne vojne saradnje sa SAD, ove godine planirana je realizacija više od 130 aktivnosti, od čega je sedam zajedničkih vežbi. Takođe, planirana je i 41 aktivnost u okviru programa Međunarodnog vojnog obrazovanja i obuke.

foto:modgov.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here