ZAVRŠNA FAZA SREDNJOŠKOLSKOG TAKMIČENJA „EVROPA, TO SI TI“

0
1878

Bujanovački „Vitezovi zdravlja“ u finalu, na korak do pobede

Bujanovac, 4.maj 2017. (BuPress) – Najavili smo njihov pobednosni hod na polufinalnom nastupu u Nišu. Nisu izneverili očekivanja. Tim „Vitezovi zdravlja“ iz ovdašnje Stručne škole „Sveti Sava“ plasirao se u finale srednjoškolskog takmičenja u okviru kampanje „Evropa, to si ti“ koju finansijski podržavaju Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski progres. Još samo jedan, doduše najduži korak deli bujanovačke srednjoškolce do trona, do pobede i osvajanja novčane nagrade od 100.000 dinara, koja će biti osnova i podstrek za dalju realizaciju njihovog projekta. Do tog finala, do velikog koraka do trona ostalo je još nedelju dana. Novi Pazar će 12. maja biti domaćin finalistima. Bujanovačkim „Vitezovima zdravlja“  „prepreka“ na putu do trijumfa biće „Zeleni zid“, koji su „napravili“ učenici iz bojničke Tehničke škole „Boško Krstić“. Ako u tome uspeju biće naj, naj predstavnici jugoistočne Srbije. Drugog pobednika odlučiće „okršaj“  gimnazijalaca iz Novog Pazara i Prijepolja. Bolji će poneti epitet najboljeg iz jugozapadne Srbije. Dva pobednika, predstavnici dve škole, dva najbolja projekta u konkurenciji 20 škola i 25 projekata. Čeka se finale.
A pre tog finala, treba se podsetiti polufinala u Nišu. Kako su „Vitezovi zdravlja“ iz SŠ „Sveti Sava“ sve to doživeli i preživeli. Kakve su im impresije, šta očekuju u finalu…, neka su od pitanja koje je „BuPress“ postavio učesnicima takmičenja, timu sastavljenom od učenika i profesora. Posetili smo ih na „radnom“ mestu – u školi.
– Prezadovoljna sam našim učenicima, pre svega što su se izborili da stignu do finala. Takmičenje je bilo organizovano na nekom zavidnom nivou. Naše predstavnice su pokazale najveći stepen znanja iz oblasti poznavanja EU i pitanja iz integracije Srbije u postupku pristupanja. Naše su znale odgovore. Jesu imale tremu, sada im je lakše, pregrmele su, nadamo se uspehu u finalu. Nastavljamo sa utvrđivanjem znanja, „skidanju“ treme,  sve do odlaska. Ovo putovanje na koje ćemo otići dan ranije biće za njih neko novo iskustvo, pokušaćemo da obiđemo istorijske znamenitosti u Novom Pazaru i okolini, ističe Ivana Mitrović, profesorka ekonomske grupe predmeta u školi, jedna od „stubova“ bujanovačih „Vitezova zdravlja“.
Bojan Mitić, njen kolega, nastavnik je kuvarstva. Njegovo umeće i umeće učenika kojima predaje tek će doći kada se počne realizovati kompletan projekat. Ne krije zadovoljstvo učinjenim u Nišu. – Nadam se da ćemo da ostanemo na istom nivou, da ćemo da se izborimo za nagradu, tako i doći do mogućnosti da realizujemo naš projekat. Učenice su bile veoma spremne, zadovoljan sam. Cilj i korist od ovog takmičenja nije samo to učešće i nagrada, deca imaju priliku da upoznaju svoje vršnjake iz drugih sredina, da učestvuju javno. Naravno, ako pobedimo, naša priča se nastavlja, proširuje. Prezentovaćemo načine zdrave ishrane, njen uticaj na naše zdravlje i živote, uradiće se kalkulacije koliko je to za nas isplativo ili nije, tu je ukčjučena i ugostiteljska struka, kaže Mitić, a profesorka Mitrović dodaje – Nezdrava smo nacija. Ako sve analize budu kako očekujemo, ulazimo ozbiljno u projekat vraćanja učeničkih kuhinja
A šta kažu učesnice kviza na temu: EU. Kako su one doživele i preživele Niš. I šta očekuju u Novom Pazaru? – Osećala sam se nelagodnije nego ovde u našoj školi. Oko nas nepoznati ljudi, odgovornost velika. Znala sam šta se od nas očekuje, ne smemo da izneverimo ta očekivanja. Imala sam veliku tremu, ali sam znala odgovore. I trema je iz minut u minut bila sve manja. Ovo iskustvo mnogo će mi koristiti, biće lakše u finalu,  iskrena je Nada Demirović, odlična učenica III razreda, smer medicinska sestra. Njeno mišljenje deli i njena drugarica u školi i partnerka na takmičenju u Nišu, Anđela Milosavljević. Takođe učenica III razreda, ali na ekonomskom smeru.
– Bilo je i blokada, srećom kratkotrajnih. Kada se zna odgovor na pitanje, blokade nestaju. Ostaje iskustvo. Verujem da trema neće biti naš pratilac u Novom Pazaru. Još jednom ćemo „utvrditi gradivo“, sve do polaska. Nadam se uspehu. Zaslužujemo to, zaslužuje tako nešto naši profesori, škola.
Budući kuvar, učenik II razreda ugostiteljskog smera, Milan Tomić, član je ekipe. Nije u Nišu odgovarao na pitanja, ali je zdušno bodrio svoje drugarice stisnutih pesnica. – Bio sam ubeđen da ćemo pobediti. Tako će biti i u finalu. A posle toga kada krene realizacija projekta očekujem da i moje umeće i umeće mojih drugara kuvara sa ugostiteljskog smera dođe do izražaja, ističe Tomić.
Direktorka Biserka Jović ne krije zadovoljstvo do sada učinjenim. U prvi plan ističe da najveće poverenje ima u učenike pogotovu u ovaj tim koji je formiran za ovo takmičenje. – Mentori su fantastični, odlični, imaju iskustva. Očekujem da će ovaj projekat pre svega njima doneti dobro, jer je ovo iskustvo više. Stiču se nova poznanstva. Što se tiče nastavka projekata, odnosno učestvovanja u projektima, mogu da najavim da već sledećeg meseca krećemo sa novim  projektom. Ovoga puta u okviru Ministarstva prosvete, zaključuje direktorka Jović.
Sastav „Vitezova zdravlja“: mentori, predavači i nosioci projekta – Ivana Mitrović, Bojan Mitić i Lidija Nedić, učenici – Anđela Milosavljević, Nada Demirović, Milan Tomić i Vladimir Grujičić.  Iz opravdanih razloga u bujanovačkom timu koji je nastupio u niškom polufinalu nije bilo profesorke Nedić i učenika Grujičića.
Foto: BuPress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here