NA POLIGONU „BOROVAC“

0
1587

Izveden prikaz zajedničke obuke inžinjerijskih jedinica VS i Evropske komande oružanih snaga SAD

Bujanovac, 24.april 2017. (BuPress) – Na poligonu „Borovac“ kod Bujanovca, danas su inžinjerijske jedinice Vojske Srbije i Evropske komande oružanih snaga SAD izvele prikaz realizacije inžinjerijskih radova u toku zajedničke obuke. U prikazu su učestvovali pripadnici 310. Inžinjerijskog bataljona Treće brigade Kopnene vojske Srbije, zajedno sa pripadnicima 15. Inžinjerijskog bataljona Evropske komande snaga SAD. Prisustvovali su brigadni general Duško Žarković, načelnik Uprave za operativne poslove Generalštaba Vojske Srbije i pukovnik Daglas Faherti, izaslanik odbrane SAD u Srbiji.
Kako je saopšteno – Zajednička obuka predstavlja nastavak saradnje inžinjerijskih jedinica Vojske Srbije i EK OS SAD započete u toku prošle godine, čiji je osnovni cilj unapređenje ključnih sposobnosti inžinjerijske čete i sticanje iskustva pri radu u međunarodnom vojnom okruženju. Takođe, cilj zajedničke aktivnosti jeste i dodatna obuka pripadnika inžinjerijske čete Vojske Srbije na inžinjerijskim sredstvima EK OS SAD, koja treba da budu predmet donacije američke strane do kraja 2017. godine (5 inžinjerijskih mašina i 2 motorna vozila samoistovarivača).
Na osnovu Plana bilaterarne vojne saradnje za 2017. godinu, deo pripadnika inžinjerijske čete 3. brigade Kopnene vojske deklarisane za učešće u multinacionalnim operacijama, realizuje zajedničku obuku sa pripadnicima inžinjerijskog bataljona Evropske Komande Oružanih snaga SAD,na poligonu „Borovac” u blizini baze „Jug” i strelištu„Vrtogoš”, u vremenu od 7 do 28. aprila 2017. godine.
Na obuci ukupno učestvuje 29 pripadnika VS i 19 pripadnika EK OS SAD.
Na poligonu „Borovac”u prvoj fazi realizovano je inžinjerijko-geodetsko izviđanje deonice puta, a u drugoj fazi, na osnovu dobijenih podataka i izrađene projektne dokumentacije, nastavljeno je sa rekonstrukcijom puta.
Pored toga, izrađena je jednozidna jednospratna konstrukcija mosta „Bejli“ dužine 4 polja (12 metara), koja je kasnije lansirana (postavljena) preko suve prepreke.
Izvršeno je i lansiranje (postavljanje) 1 mosnog bloka teškog mehanizovanog mosta (TMM) preko vodene prepreke u okviru poligona, kao i izrada dela grudobrana na baznom kampu od žičanih kaveza („Hesko“ barijera) punjenih zemljanim i kamenim materijalom.
Na strelištu „Vrtogoš” realizovani su radovi na mašinskom iskopu zemljanog materijala,a u slobodno vreme organizovane su posete kulturno-istorijskim znamenitostima i manastirima u okolini Vranja.
Tokom aktivnosti obostrano je konstatovano da je cilj zajedničke obuke ostvaren u potpunosti, odnosno da su inžinjerci VS osposobljeni za rukovanje inžinjerijskim mašinama iz sastava EK OS SAD, da su unapređene ključne sposobnosti čete, kao i da će iskustvo stečeno pri radu u međunarodnom vojnom okruženju imati pozitivan uticaj na razvoj projektovanih sposobnosti inžinjerijske čete u celini.
U maju 2017. godine planiran je nastavak zajedničke obuke, tj upućivanje dela pripadnika deklarisane inžinjerijske čete Vojske Srbije u Republiku Nemačku, gde je stacioniran inžinjerijski bataljon iz sastava EK OS SAD.
Foto: VS (Tijana Guberinić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here