MINISTAR VULIN U POSETI CRVENOM KRSTU U BUJANOVCU

0
1528

Neka NATO i EU obuzdaju Albaniju

Bujanovac, 21.april 2017. (Bupress– Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja danas je boravio u Bujanovcu. Posetio je Crveni krst, gde je upoznat sa situacijom u jednoj od najvećih narodnih kuhinja u Srbiji, tačnije druge po broju (1.200) korisnika, ali i jedine od 77 takvih u Srbiji, gde lokalna samouprava ne želi da učestvuje u finansiranju obroka najsiromašnijem sloju stanovništva u ovoj opštini!?
Ministra je o stanju u ovoj humanitarnoj organizaciji upoznao sekretar Bratislav Lazarević, koji je uz izraze zahvalnosti Ministarstvu i samom ministru, jer su – uložili oko milion dinara za nabavku opreme za normalan rad Narodne kuhinje, istakao da su korisnici Albanci (12 odsto), Srbi (10 odsto) i Romi (78 odsto) i da očekuju novu tranšu za narednih devet meseci rada kuhinje – oko 9,3 miliona dinara za devet meseci pripreme, a 7,3 miliona dinara je potrebno sredstava za pripremu i distribuciju obroka do korisnika. Izrazio je očekivanja da će se i lokalna samouprava konačno uključiti u finansiranje obroka za najsiromašnije, da će se ovakvo stanje nezaintersovanosti promeniti…
Ministar Vulin je podsetio da Vlada Republike Srbije obezbeđuje hranu za više od 36.000 najugroženijih građana. – Jako sam tužan što lokalna samouprava u Bujanovcu očigledno ne brine o tim ljudima, ne zanimaju ih, ne zanima ih njihova patnja. Godinama ne želi da izdvoji ni jedan dinar za njih. Za 1200 korisnika koji im nisu bitni. Vlada Srbije ne deli one kojima je pomoć potrebna na Srbe, Albance, Rome. Ne deli ih po veri i naciji, istakao je Vulin i podvukao da je Vlada Srbije za funkcionisanje Narodne kuhinje izdvojila 17,1 milion dinara, plus milion za obnovu opreme…
Na improvizovanoj konferenciji za novinare, posle obilaska prostorija Crvenog krsta, ministar Vulin je prokomentarisao poslednje izjave albanskog premijera Edija Rame, predsednika Kosova Hašima Tačija i predsednika SO Bujanovac i Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine Jonuza Muslijua.
„Izjavu Jonuza Muslijua ne bi trebalo ja da komentarišem, izjava je jasan napad na ustavni poredak i teritorijalni integritet Srbije, trebalo bi da je komentarišu nadležni odrgani. On bi za ovo morao da odgovara, ovo nije nikakva politička izjava, ovo nije nikakav lični stav, ovo je poziv na rušenje ustavnog potretka i ugrožavanje teritorijalnog integriteta Republike Srbije. Ovo je nastavak onoga što je činio Edi Rama, što je nastavio Hašim Tači. Ovo je poziv za Treći balkanski rat, za stvaranje velike Albanije. EU bi morala da nađe hrabrost, da jasno osudi i kazni Edija Ramu i sve one koji sa njim žele da izazovu rat. Nato pakt bi morao jasno da osudi i obuzda svoju članicu Albaniju zbog toga što želi da izazove rat za veliku Albaniju. Onaj ko misli da će se rat za veliku Albaniju voditi na teritoriji Republike Srbije, i samo na teritoriji Srbije, zaboravlja da se velika Albanija proteže i na Makedoniju, i na Grčku, i na Crnu Goru, da ni jedan balkanski rat nije vođen na teritoriji samo jedne države i ta velika nesreća neće moći da zaobiđe i ostale zemlje. Ako NATO pakt hoće da pokaže da je za stabilnost i mir u regionu nega obuzda svoju članicu Albaniju i neka ne dozvoli da zvecka oružjem. Država Srbija hoće mir. Mi nemamo ni jednu dečju glavu za bacanje. Albanija Edi Rame izgleda ima višak dečjih glava, izgleda ima višak glava koje bi da baci u nekom besmislenom balkanskom ratu. Mi nemamo, ali zato kada nas sledeći put budete pitali zašto nabavljamo migove, zašto pokušavamo da ojačamo svoju zemlju, pročitajte izjavu Edija Rame, pročitajte izjavu Hašima Tačijama, pročitajte odjek u njihovim izjavama, u izjavi Jonuza Muslijua, pa nas onda ponovo pitajte zašto se trudimo da Srbija bude jaka, da bude stabilna – i vojno, i politički, i ekonomski, istakao je Vulin i dodao da „tražim i od Nacionalnog saveta Albanaca da se jasno izjasni i jasno opredeli prema izjavi svog predsednika, da li je ovo stav Nac.saveta, stav svih Albanaca, ili jednog čoveka, koji izgleda ne može da veruje da nije bio kažnjen za svoju terorističku prošlost, pa misli da može da ponovi. Voleo bih da se svi okrenemo miru, Srbija je za mir, nažalost, na Balkanu izgleda da su glasniji oni koji bi voleli rat. Na Balkanu ne može, izgleda, niko da odluči sam o miru, a samo jedna zemlja, jedan čovek može da odlučuju o ratu, zaključio je ministar Aleksandar Vulin.
Foto:BuPress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here