NA OKRUŽNOM TAKMIČENjU OSNOVACA U ŠAHU

0
2711

Uspeh bujanovačkih „Brankovaca“ – Beograde, čekaj nas!

Bujanovac, 25.mart 2017. (BuPress) – Sigurno je da se među njima nalazi neki novi Gligorić, Ljubojević…, nova Alisa Marić… Vreme će to pokazati i potvrditi. A vreme ide njima u prilog. Za sada idu pravim šahovskim putem, vođeni strpljivom rukom Nenada Tasića, osnivača i vođe Škole šaha u Bujanovcu i predsednika ovdašnjeg ŠK „Jug“, čiji su polaznici i članovi. Tasić, koji je nedavno izabran za predsednika novoformiranog Šahovskog saveza Pčinjskog okruga, pedagoški, kako to maksimalno posvećen profesiji profesor zna i ume, uvodi ih iz dana u dan u sve tajne igre na „64 polja“. I počinje da ubire, zajedno sa njima, plodove tog umnog rada, u kome ima ulogu njihovih roditelja, svesno nametnutu – i otac i majka im je…
Na nedavno održanom pojedinačnom i ekipnom okružnom takmičenju šahista osnovaca, održanom u Vranju, u tamošnjoj OŠ „Radoje Domanović“, njegovi polaznici „Brankovci“ – iz OŠ „Branko Radičević“, koji se nalaze u slavljeničkoj nedelji povodom obeležavanja dana svoje škole, osvetlali su obraz, ispunili očekivanja i trasirali put za Beograd. 13.maja pojedinačno će se takmičiti sa vršnjacima iz osnovnih škola diljem Srbije, dan kasnije i ekipno će ukrstiti šahovske figure, na Republičkom takmičenju osnovnih škola, koje po treći put organizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Šahovski savez Srbije.
Filip Stojanović, učenik petog razreda, kao prvoplasirani, godinu dana stariji, drugoplasirani Bogdan Tasić, Dejan Dukadinović, učenik VII razreda, takođe drugoplasirani, Dijana Dukadinović, njegova vršnjakinja, kao drugoplasirana i Stefana Stojanović, takođe učenica VII razreda, kao trećeplasirana, izborili su učešće u Beogradu, u konkurenciji 105 šahista učesnika od prvog do osmog razreda iz Vranja, Vladičinog Hana, Bosilegrada i Bujanovca, koliko ih učestvovalo u pojedinačnoj konkurenciji. A u ekipnoj konkurenciji dečaka i devojčica najbolji su bili predstavnici OŠ „Branko Radičević“. Drugo mesto pripalo jeosnovcima iz vranjske OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, treći su bili predstavnici OŠ „Svetozar Marković“, iza njih dečaci iz, takođe vranjske OŠ „Radoje Domanović“, dok su peto mesto osvojili predstavnici OŠ „Branko Radičević“ iz Vladičinog Hana. Za prvoplasirani tim iz Bujanovca nastupili su: Filip Stojanović (V razred), Bogdan Tasić (VI), Dejan Dukadinović (VII), Marko Vojinović (V) i Milan Manić (V razred).
Devojčice Dijana Dukadinović (VII razred) i njena vršakinja Stefana Stojanović, zauzele su u konkurenciji pet ekipa treće mesto. Ipak, učestvovaće na republičkom takmičenju u pojedinačnoj konkurenciji. Zajedno sa svojim drugarima. Izborile su se. Zasluženo.
Svima njima mnogo sreće i uspeha. Petice u školi, matiranje protivnika u šahu.
Do odlaska u Beograd i nema tako mnogo vremena. Treba se pripremiti i kao do sada, slušati sve dobronamerne savete, učiti nove poteze i upijati znanje…
Foto: BuPress i arhiva ŠK „Jug“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here