SUTRA RASPISIVANJE KONKURSA ZA PROJEKTNO FINANSIRANJE SPORTA U OPŠTINI

0
1203

Džaferi: Kašnjenje zbog promene zakona o sportu

Bujanovac, 23.mart 2017. (BuPress) – Klubovi iz bujanovačke opštine koji se takmiče u raznim sportskim granama i rangovima, koliko-toliko mogu da odahnu. Dugo očekivani novac iz budžeta bez koga teško neko od njih može da opstane, konačno će biti uplaćen. Ali posle učešća na konkursu koji će, kako ističe u razgovoru za „BuPress“ Amir Džaferi, šef Službe za zajedničke poslove u SO Bujanovac i predsednik petočlane komisije za sport u opštini, biti raspisan sutra. Naime, sutra će zasedati komisija i u skladu sa Zakonom o sportu raspisaće konkurs za projektno finansiranje sportskih klubova, od kojih su mnogi uveliko „zagazili“ u takmičenja, dovijajući se na razne načine da obezbede pare. Neki od njih su doslovce na ivici opstanka.
– Tačno je da raspisivanje konkursa kasni. Znamo da su klubovi krenuli u takmičenja, da čekaju novac iz budžeta, ali, nije krivica na nama. Bilo je promena u Zakonu o sportu, januara ove godine. Tebalo je da uklopimo i prilagodimo konkurs sa tim promenama. U pitanju je Sportski savez koji je trebalo da se formira u ranijem periodu, ali koji i dalje ne postoji. Predviđeno je da se novac klubovima uplaćuje preko njega. Ipak, dobili smo „zeleno“ svetlo iz Ministarstva omladine i sporta da možemo da objavimo konkurs i mi ćemo to učiniti već sutra, kao što sam rekao. Ostajemo u obavezi da u narednom periodu formiramo Sportski savez, tada će se sve lakše i efikasnije realizovati, kaže Džaferi.
Sutra će biti raspisan konkurs, sledi 20 dana za dostavljanje prijava klubova, zatim odlučivanje, eventualne žalbe. Odužiće se taj postupak, možda se i završe prvenstva, ako svi klubovi mogu i da izdrže do kraja na „časnu reč – platiću“!
 Svesni toga, prijave na konkurs trajaće 8, ne 20 dana. Komisija će ubrzati postupak.
Može li se sve završiti do kraja aprila. Da klubovima tada „legnu“ pare?
– Verujem da hoće. Sve ćemo preduzetida što pre dodelimo sredstva. Iz budžeta je za sport u ovoj godini namenjeno 10 miliona dinara.
Ako pogledamo spisak klubova koji su ranijih godina konkurisali, baš ih ima. Oko tridesetak. U nekim sportskim granama i po 5-6. Neki, javna je tajna, samo na papiru postoje, a dobijaju pare! Da li će članovi komisije voditi računa o tome kada odlučuju kome će i koliko para dodeliti?
– Naravno. Izmenom Zakona o sportu pooštreni su uslovi oko konkurisanja i dobijanja sredstava. Svi sportski kolektivi koji učestvuju na konkurs moraju dokazati da su aktivni, da im račun nije u blokadi, da li su izmirili dugovanja ili ih imaju, da stave na uvid legitimacije svojih članova. Naravno, uz sve to i dostavljanje Plana i programa takmičenja sa finansijskim planom. Da rezimiram – objavićemo konkurs po novom Zakonu o sportu. Ko ne ispunjava uslove neće dobiti ni dinar, kategoričan je Džaferi.
 Foto: BuPress

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here